Nesvakidašnja poslovna ponuda pojavila se proteklih dana na portalu Posao.hr i privukla zanimanje. Poslodavac, pizzeria Loora, koja uskoro otvara vrata na đakovačkom korzu, traži osobu s vrhunskim poznavanjem gastronomije, ali, kako jasno stoji u oglasu, profinjenoga nepca i odličnog zdravlja za isprobavanje specijaliteta kuće. Možda bi za neki renomirani svjetski restoran potraga za degustatorom hrane i pića bila sasvim obična stvar, ali za lokalne prilike ovakvo je radno mjesto ne samo hit, nego i – vijest. Najviše će se pri izboru budućega degustatora, otkriva 29-godišnji voditelj pizzerije Rafael Spajić, cijeniti iskrenost. Inovativnost će, doznajemo, također doći do izražaja u Loorinu interijeru i opremanju prostora za goste.

Jedeš, piješ i budeš plaćen

– Oglas je aktivan nešto više od tjedan dana i već nam se prijavilo 40-ak osoba. Ima zbilja svakakvih prijava; od blogera, srednjoškolaca, ljudi koji samo vole jesti. Javila nam se i jedna gospođa koja je spremna vratiti se iz Njemačke samo kako bi radila ovaj posao, smiješeći se otkriva Spajić i dodaje da će, osim pizza, sretnica ili sretnik koji dobije ovaj posao, degustirati čitav niz jela koja će se u Loori svakodnevno pripremati. Razumljivo je da budući zaposlenik mora gajiti ogromnu ljubav prema hrani i piću. Mora i voditi pomnu evidenciju i bilješke o kušanim jelima, što znači da je degustacija u Loori ozbiljan posao i ne treba se dati zavarati mišlju koja se vjerojatno mnogima vrti po glavi – “Jedeš, piješ i još budeš plaćen za to!”. Minimalna je razina obrazovanja, navodi se u uvjetima, osnovna škola. Potrebna je i jedna godina radnog iskustva (ne u struci, op.a).

Prvi radni dan 1. veljače

– U pizzeriji ćemo, osim pizza, pripremati i jela s roštilja, burgere, riblje specijalitete, tjestenine, gulaše… Imat ćemo i dnevna jela. Upravo zato nam je potrebna osoba koja će sve to isprobavati i prema potrebi usmjeravati doziranje sastojaka u moderno opremljenoj kuhinji, a mi ćemo joj taj posao honorirati, zaključuje Spajić. Poziva sve zainteresirane koji se žele okušati u kušanju da svoj životopis i prijavu pošalju e-poštom na adresu [email protected]. Još nije kasno, jer prvi je radni dan prvom đakovačkom degustatoru 1. veljače.

Danijel Geošić