Najveći projekt koji je Osječko-baranjska županija realizirala u prošle četiri godine na području Općine Gorjani je energetska obnova zgrade Osnovne škole Gorjani, za što je izdvojeno 2,1 milijuna kuna. U sklopu radnih posjeta jedinicama lokalne uprave, župan Ivan Anušić danas (22. travnja 2021. godine) posjetio je Općinu Gorjani te obišao Osnovnu školu i Dječji vrtić u Gorjanima.

– Projektom energetske obnove školske zgrade u Gorjanima ostvarene su velike uštede na grijanju i hlađenju, kao i ugodniji boravak i rad svim učenicima i nastavnicima. Od drugih projekata izdvojio bih ulaganja u zdravstvo putem projekta dostupnije primarne zdravstvene zaštite na području cijele županije, potom osiguravanje besplatnog školskog obroka za sve osnovnoškolce kojeg sufinanciramo s Općinom, ali i projekte u pripremi, prije svega obnovu ceste Gorjani – Satnica Đakovačka – Gašinci. Ukupna ulaganja Županije u Općinu Gorjani u protekle četiri godine iznosila su 4,5 milijuna kuna. Nadam se da ćemo dobru suradnju nastaviti i u budućnosti – istaknuo je župan Ivan Anušić.

Načelnik Općine Gorjani Ivan Lović istaknuo je kako su u protekle četiri godine na području ove općine ostvarena ulaganja vrijedna oko 30 milijuna kuna, od čega je 26 milijuna osigurano iz proračuna i fondova Europske unije, Republike Hrvatske ili Osječko-baranjske županije.

– Općina je dodatno uložila 7 milijuna kuna vlastitih sredstava kako bismo realizirali zacrtane projekte, a jedan od većih je dječji vrtić u Gorjanima, koji je trenutno u izgradnji, a čija je vrijednost gotovo 7 milijuna kuna. Gradili smo ceste, kružni tok, staze i drugu komunalnu infrastrukturu, a vodili smo računa o mladima i umirovljenicima. Općina izdvaja 50.000 kuna mladim obiteljima za gradnju obiteljske kuće i plan je na taj način sufinancirati pet obitelji godišnje. Uz to, brinemo o školarcima i studentima kojima dajemo stipendije, a kroz projekte „Zaželi“ i „Aktivna mreža osoba starije životne dobi“ nastojali smo povesti računa o tome da starije osobe imaju dostojanstveniji i aktivniji život u mirovini – naglasio je načelnik Lović.

Ravnatelj OŠ Gorjani Damir Jukić zahvalio se Osječko-baranjskoj županiji na investicijama u školu. – Našu školu pohađa 88 učenika, ovdje u matičnoj školi u Gorjanima i u Područnoj školi Tomašanci, u deset razrednih odjela. Zahvaljujući provedenoj energetskoj obnovi preskočili smo dva energetska razreda, čime je podignuta kvaliteta grijanja, a proveli smo plinofikaciju te prešli s lož ulja na plin – kazao je ravnatelj Jukić.

 

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija