U Maloj vijećnici Grada Đakova danas je održano svečano potpisivanje ugovora o građenju te ugovora o pružanju usluge stručnog nadzora u sklopu provedbe projekta „One Sun Connecting North and South“ za Grad Đakovo i Grad Beli Manastir.

Uz Regionalnu energetsku agenciju Sjever kao Nositelj projekta, u projektu sudjeluje Grad Đakovo te još 15 hrvatskih gradova i općina (iz Slavonije jedino još Grad Beli Manastir), Geotehnički fakultet Varaždin Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilište u Stavangeru, Prirodoslovno-tehnološki fakultet, Odsjek za energetiku i naftu iz Norveške (cjelokupni projekt, uključujući sve ostale partnere, vrijedan je 1.004.330,99 eura).

Projekt je to koji je usmjeren na povećanje proizvodnje električne energije iz energije sunca u objektima javnog sektora u Republici Hrvatskoj.

Grad Đakovo će u okviru projekta implementirati fotonaponske elektrane na gradsku nastavno-športsku dvoranu, vrtićku kuću Vila i vrtićku kuću Botić, a ukupna vrijednost projekta koji se odnosi na Grad Đakovo je 87.415,41 eura/ 658.631,40 kuna, od čega sam Grad plaća 15%.

Današnjem potpisivanju ugovora prisustvovali su gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić, gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob, predstavnici Regionalne energetske agencije Sjever Jurica Perko i Zvonimir Perko te predstavnici izvođača radova te stručnog nadzora.

“Glavna i ključna aktivnost projekta „One Sun Connecting North and South“ je izgradnja fotonaponskih elektrana na javnim i privatnim objektima.”, rekao je Jurica Perko iz Regionalne energetske agencije Sjever pa zatim nastavio:

“Spajajući dva projekta „One Sun Connecting North and South“ i „Solar Roofs for Green Virovitica“, kroz objedinjenu nabavu dobili smo znatno povoljniju cijenu, nego što bi to bilo ugovaranjem pojedinačnih elektrana. Kroz ta dva projekta nabavljeno je ukupno 36 fotonaponskih elektrana od kojih 3 u Đakovu i jedna u Belom Manastiru.”

Izrazio je svoje zadovoljstvo što ova priča kreće upravo iz Slavonije, odnosno iz Đakova te najavio potpisivanje novih ugovora u nadolazećem razdoblju.

Gradonačelnik Đakova Marin Mandarić zahvalio je Regionalnoj energetskoj agenciji Sjever što ih je okupila u ovako jedan kvalitetan projekt i rekao kako vrijednost fotonaponskih elektrana koje će se graditi na gradskoj dvorani te vrtićkim kućama Vila i Luka Botić iznosi 70 tisuća eura.

“I ovo je razvoj zelene tranzicije predviđene Europskim zelenim planom. Ovaj projekt je nešto konkretno, opipljivo pa je svima nama zapravo jasno što znači zelena tranzicija. Grad Đakovo vrlo je aktivan i uprovedbi drugih projekata koji se tiču energetske obnove, od stambenih zgrada do javnih zgrada. Bitno je napomenuti da smo prošle godine uspjeli doći do sufinanciranja energetske obnove obiteljskih kuća, koju sufinanciramo s 20%”, rekao je Marin Mandarić.

Gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob rekao je kako će se njihova fotonaponska elektrana graditi na Kući Baranjskog kulena te joj na taj način smanjiti troškove. Dodao je kako grad Beli Manastir također sprema čitav niz sličnih projekata i planira se javljati na slične pozive u budućnosti.

Predstavnik izvođača radova rekao je kako ovi radovi nisu zahtjevni te bi trebali biti vrlo brzo gotovi.

Igor Kretonić
Foto: Moje Đakovo