Danas, 5. srpnja 2024. godine, u Muzeju Đakovštine održana je početna konferencija projekta “Energetska obnova zgrade Muzeja Đakovštine” na kojoj je ravnateljica Marina Božić potpisala ugovore s izvođačem i nadzorom. Izvođač radova osječka je tvrtka FIND-ING u ime koje je ugovor potpisao direktor Darko Vukasović, dok će nadzor vršiti đakovačka tvrtka IGK Projekt u ime koje je ugovor potpisao Goran Grgić.

Zgrada Muzeja Đakovštine Đakovo izgrađena je davne 1856. godine, te se nalazi u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske kao Zaštićeno kulturno dobro – nepokretna pojedinačna.

Zgrada trenutno ne zadovoljava današnje zahtjeve glede racionalne upotrebe energije i toplinske zaštite stoga se pristupilo energetskoj obnovi zgrade.

Prijavom na bespovratna sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) osigurano je financiranje energetske obnove, a samu prijavu je za Muzej radio Poduzetnički centar Đakovo d.o.o., koji su ujedno i voditelj projekta.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 707.753,47 €, dok bespovratna sredstva EU iznose 501.842,22 €. Predviđeni završetak radova je u prvom kvartalu 2025. godine.

Kroz samu energetsku obnovu zgrade provesti će se mjere energetske učinkovitosti na 738,18 m2 površine Muzeja, a koje uključuju izolaciju vanjske ovojnice, sanaciju stolarije, postavljanje fotonaponske elektrane snage 20,0 kWp i dizalice topline, te zamjena unutarnje rasvjete učinkovitijom također ozelenit će se dvorište sadnjom niskog i visokog raslinja te će se postaviti parkiralište za bicikle.

Projektom su predviđene mjere energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije (OIE) koje će rezultirati smanjenjem godišnje potrebe za toplinskom energijom za 59% i smanjenjem godišnje potrebe za primarnom energijom za 92%.

Očekivano smanjenje emisije CO2 iznosit će 83% odnosno 10,91 t/god. Nakon provedbe projekta zgrada će iz trenutnog energetskog razreda D prijeći u energetski razred B (Q”H,nd).

Muzej se za posjetitelje zatvara u ponedjeljak 8. srpnja, što znači da svi zainteresirani posjetitelji 58. Đakovačkih vezova imaju priliku još ovaj vikend pogledati stalni postav i izložbu “Babaseka” koja je kao dio vezovskog programa ondje postavljena.

Igor Kretonić
Foto: Moje Đakovo