Generalni direktor Hrvatskih voda mr. sc. Zoran Đuroković danas (5. lipnja 2020. godine) u Velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije potpisao je ugovore za izgradnju sustava javne vodoopskrbe i odvodnje s predstavnicima vodnogospodarskih i komunalnih tvrtki iz osam slavonskih općina i gradova; Ernestinovo, Lovas, Donja Motičina, Drenovci, Vrbanja, Pleternica, Đakovo, Satnica Đakovačka, Vladislavci, Vuka, Erdut i Dalj. Ukupna vrijednost tih projekata iznosi 98 milijuna kuna (bez PDV-a), a u 2020. godini Hrvatske vode osigurale su 32,5 milijuna kuna za izgradnju sustava javne vodoopskrbe i odvodnje navedenih područja.

Svečanom potpisivanju ugovora nazočili su ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić te čelnici gradova i općina u kojima se provode investicije, među kojima i gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić.

– Vrijednost potpisanih ugovora samo za područje Osječko-baranjske županije je 39 milijuna kuna. Riječ je o kontinuiranom ulaganju kroz naše aglomeracije u izgradnju vodovodnog i kanalizacijskog sustava. Ogromna su ulaganja, vrijedna milijarde kuna, koja su zadnjih godina uložena u infrastrukturu na području naše županije. Tim projektima i investicijama možemo biti više nego zadovoljni, a znamo da se realiziraju sredstvima iz fondova EU i državnog proračuna RH. Naravno, nastavljamo i dalje nadograđivati naše sustave i projekte te vjerujem da ćemo uskoro imati izgrađene sustave vodoopskrbe i odvodnje u svim naseljima Osječko-baranjske županije – rekao je župan Anušić.

Generalni direktor Hrvatskih voda mr. sc. Zoran Đuroković istaknuo je kako su uz potporu Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Vlade RH u ovih osam projekata dodatno osigurana sredstva, unatoč koroni.  – Svjesni smo da se svakom građaninu mora pružiti što bolji standard u opskrbi vodom i odvodnji, a ovdje je riječ o 35 kilometara nove vodoopskrbne mreže i 20 kilometara novih kanalizacijskih kolektora. Za građane to konkretno znači da će, na primjer, stanovnici Vrbanje i Drenovaca konačno početi piti vodi iz Sikirevaca, a ne vodu u kojoj je prijetnja arsena. Odvodnju u Đakovačkoj Satnici riješit ćemo priključenjem na sustav pročišćavanja otpadnih voda u Đakovu, u Ernestinovu ćemo izmijeniti stare azbestne cijevi, u Donju Motičinu stići će kvalitetna voda iz Našica. No, to nisu jedini projekti koje će građani izravno osjetiti. U ovom trenutku imamo 1,6 milijardu kuna vrijedne projekte u provedbi u sedam aglomeracija na ovom području, i to uz potporu EU s prosječno 70 posto financiranja. Ako zbrojimo sva ulaganja, s ulaganjima u zaštitu od poplava, dolazimo do iznosa od dvije milijarde kuna – kazao je Đuroković.

Pohvalio je dobru koordinaciju Osječko-baranjske i ostalih slavonskih županija te jedinica lokalne samouprave i tvrtki koje pripremaju projekte. Dodao je da se projekti već rade na vinkovačkom području i u Đakovačkoj Satnici i Lovasu, a svi poslovi će biti okončani u roku godinu-dvije. Priprema se i nova aglomeracija za općine Vuka, Vladislavci i Ernestinovo, projekt vrijedan 300 milijuna kuna, a osiguran je novac (14 milijuna kuna) za studiju izvodljivosti i projektiranja.

Ministar Tomislav Ćorić je čestitao čelnicima općina i gradova i komunalnih tvrtki na potpisu ugovora. – U narednom razdoblju nastavljamo projekte koji su izuzetno važni za građane tih općina i gradova. Svaki metar novih cijevi vodoopskrbe i odvodnje u Ministarstvu i Hrvatskim vodama doživljavamo kao jednu malu pobjedu jer to u konačnici donosi poboljšanje uvjeta života stanovnika. Ovi projekti su samo dio napora koje posljednjih godina ulažemo u poboljšanje vodno komunalne infrastrukture u svim krajevima Hrvatske. U ovom trenutku u različitim fazama pripreme i realizacije imamo projekte u vrijednosti 24 milijarde kuna koji će biti završeni do kraja 2023. godine, što će dakako odraziti i na aktivnosti građevinskog sektora i povećanje zaposlenosti – poručio je ministar.

Izvor: Osječko-baranjska županija
Foto: Maja Muškić