Projekt poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture na području Aglomeracije Đakovo, vrijedan gotovo 214 milijuna kuna, napokon je pred realizacijom! Glavni ugovor o izgradnji novog sustava odvodnje s vodoopskrbom, što je za Đakovački vodovod i Istočnu Hrvatsku strateški važan, top-projekt, potpisat će ovog petka u podne u Maloj vijećnici Grada Đakova direktor Vodovoda Ivan Kočiš i direktor izvođača radova, vinkovačke tvrtke Sokol, Goran Elez. O značenju projekta najbolje govori najavljeni dolazak u Đakovo ministra energetike Tomislava Ćorića i generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića. Potpisivanju ugovora, uz domaćina, gradonačelnika Marina Mandarića, nazočit će također osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Nova infrastruktura gravitacijske kanalizacije

Ovaj kapitalni projekt u sektoru vodnoga gospodarstva donosi izgradnju 41 kilometra nove kanalizacijske mreže na području grada Đakova, Budrovaca, Piškorevaca i Selaca Đakovačkih, rekonstrukciju 10 kilometara gravitacijske kanalizacijske mreže u gradu, gradnju 10 kilometara tlačne kanalizacije, izgradnju 26 crpnih stanica, a samom Đakovu tri retencijske građevine, rekonstrukciju 8 kilometara voodovodne mreže i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Svi ti infrastrukturni zahvati omogućit će čak 2.581 novi kućni priključak u spomenutim prigradskim naseljima, uključujući Ivanovce, Kuševac i Satnicu Đakovačku, koja administrativno ne pripada Gradu Đakovu. Prvi radovi počinju za mjesec dana.

Brojke su impozantne, rast vodnokomunalnog standarda Đakovčana neupitan. Ipak, aglomeracija, novi kilometri mreže i uređaji zahtijevaju veće račune za odvodnju, pa će cijena po kubiku porasti s aktualnih 12 na 18 kuna, no taj će trošak u prvih 12 mjeseci rada novog sustava odvodnje financirati EU.

Nepovratnih 71% europskih sredstava

– Kohezijski fond Europske unije za Aglomeraciju osigurava 71% sredstava, što je 152 milijuna kuna (bez PDV-a, op.a.)! Ostalo su nacionalna sredstva državnoga proračuna i sredstva Hrvatskih voda, dok Vodovod u ukupnoj financijskoj konstrukciji participira sa sedam posto, kaže direktor Kočiš. Vodovod će svoj udjel, od nešto više od četiri milijuna kuna, namaknuti prodajom prostora bivše Energe, koji je bivša Uprava kupila za upravo taj iznos s namjerom preseljenja na novu lokaciju sa sadašnje u Jelačićevoj ulici i prostornog širenja Vodovoda.

Cijena standarda šest kuna veći računi

Da bi se sve odradilo kako je planirano, trebat će strpljenja sugrađana, posebno u Preradovićevoj i Pavićevoj ulici, u Pašinom prolazu te Ulici Nikole Tesle. Aglomeracija, novi kilometri mreže i uređaji zahtijevat će i veće račune u kalkulaciji za odvodnju, pa će cijena po kubiku porasti za nešto više od šest kuna; s aktualnih 11,87 na 18,05 kuna, navodi Kočiš, dodajući da će novonastale troškove u prvoj godini rada budućega kanalizacijskog sustava pokriti Europska unija.

Unatoč strepnjama kako će se nedavno postavljeni asfalt u Preradovićevoj i Pavićevoj, zbog provedbe projekta lokalne Aglomeracije, morati razbijati, direktor Vodovoda uvjerava da za to neće biti potrebe.

Danijel Geošić