Ugovore o dodjeli potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju ukupne vrijednosti 2,1 milijuna kuna župan Ivan Anušić potpisao je jučer s 255 korisnika s područja Osječko-baranjske županije. Riječ je o 13 različitih potpora; mladim poljoprivrednicima, oštećenicima u slučaju prirodnih nepogoda, potpori za prvo osnivanje obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, za kupovinu uzgojno valjanih grla u stočarstvu, uzgoj i držanje uzgojno valjanih junica mliječne pasmine, poticanje izvrsnosti u proizvodnji mlijeka, trošak usluge klanja u registriranim objektima, istraživačke projekte u poljoprivredi, preradu poljoprivrednih proizvoda, za promotivne mjere u korist poljoprivredne proizvodnje, sudjelovanje u programima kvalitete i stvaranja robne marke poljoprivrednih proizvoda, manifestacije te za uređenje ruralne infrastrukture vezane uz poljoprivredu.

Gradu Đakovu dodijeljeno je 135.590,00 kn za pokriće opravdanih troškova izgradnje nerazvrstane ceste u Kuševcu. Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Silva Wendling istaknula je na potpisivanju da je Osječko-baranjska županija ove godine donijela program potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju koji sadrži 13 mjera.

– Uveli smo i neke nove mjere koje do sada nismo imali, ali za sada na njima nemamo velik broj korisnika, što je razumljivo s obzirom na to da su tek uvedene. Ukupno je podneseno 288 zahtjeva, od čega je 255 pozitivno ocijenjeno. U novom programu potpora povećali smo intenzitet potpora za mlade poljoprivrednike i one koji se bave ekološkom poljoprivredom. Povećanjem intenziteta potpore povećavamo i maksimalni iznos te tako zadržavamo mlade poljoprivrednike na ostanak u toj grani gospodarstva – kazala je pročelnica i dodala kako će sljedeće godine javni poziv za dodjelu potpora biti objavljen početkom ožujka za što su osigurana sredstva u proračunu i dodjeljivat će se do utroška sredstava.

Ugovor je za Grad Đakovo potpisala voditeljica Odsjeka za komunalno gospodarstvo i prostorno planiranje Branka Alt-Higeli.

Župan je jučer potpisao i ugovore o privremenom sufinanciranju provedbe aktivnosti Lokalne akcijske grupe u Mjeri M19 Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020., i to s predstavnicima četiri LAG-a (Baranja, Karašica, Strossmayer Đakovo i Vuka-Dunav), a ukupna vrijednost ugovora iznosi 400.000,00 kuna. Među ostalima, potporu je ostvario i Zvonimir Kalić, nositelj OPG-a Kalić iz Đakova koji se bavi ekološkom proizvodnjom industrijske konoplje, a prošlogodišnji je trećeplasirani mladi poljoprivrednik u kategoriji šampiona hrane u Europi.

Grad Đakovo: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Grad Đakovo