Za područje Osječko-baranjske županije jučer (6. siječnja 2022. godine) na koronavirus je testirano 327 osoba, što je nešto manje od uobičajenog broja radnim danima, no čak 162 nalaza su bila pozitivna, odnosno 48,5 posto testiranih. Najviše novopozitivnih osoba ima prebivalište na području gradova Osijek 79, Đakovo 23, Donji Miholjac 6, Valpovo 5 i Našice 4, te na području općina Čepin, Đurđenovac i Petrijevci po 5, Vladislavci 4, Antunovac, Kneževi Vinogradi i Marijanci po 3, a ostali pozitivni imaju prebivalište u još desetak naselja.

Trenutno je hospitalizirano 87 osoba (67 u KBC Osijek, 20 u OŽB Našice) od kojih su 12 u Respiracijskom centru, a jučer je preminulo čak sedam osoba (2 iz Osijeka i po jedna iz Čepina, Đakova, Erduta, Feričanaca i Valpova, u dobi od 56, 63, 78, 82, 83, 87 i 93 godine). U samoizolaciji se nalazi 435 osoba.

  • Ponovno imamo porast broja pozitivnih osoba, što je očiti danak blagdanskog i novogodišnjeg opuštanja. Procijepljenost u odrasloj populaciji u našoj županiji je blizu 65%, a u ukupnoj populaciji blizu 55%, što je u odnosu na nacionalni prosjek jako dobro. Ovaj model cijepljenja u kojem su naša radilišta otvorena za sve doze i bez narudžbe dobro funkcionira i daje izvrsne rezultate. Zamislili smo ga tako da cijeli tjedan, od ponedjeljka do petka, od 8 do 13 sati, na Drinskoj 8 dva tima cijepe, a od 14 do 19 sati uključuje se i tim u Domu zdravlja. Tom dinamikom u gradu Osijeku uspijemo procijepiti između 1.200 i 1.300 osoba, a vidljiv je povećani interes za sve tri doze cjepiva. Ostali gradovi u županiji imaju dinamiku cijepljenja dva puta tjedno ovakvim otvorenim pristupom, a s obzirom da su to zone koje pokrivaju do 10.000 stanovnika, ovakva organizacija se pokazala odličnom – rekao je danas dr. Nikola Kraljik, voditelj Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ.

Dr. Kraljik ujedno apelira na sugrađane da ukoliko dobiju pozitivan nalaz ili su bili u kontaktu s pozitivnom osobom da, dok ih epidemiološke službe ili obiteljski liječnici ne kontaktiraju, budu savjesni, izbjegavaju kontakte i sami odu u izolaciju te na taj način zaštite svoje bližnje i druge građane.

Osvrnuo se i na četvrti val epidemije i prisutnost novih sojeva virusa. – Još uvijek se nalazimo u četvrtom valu u kojem dominira Delta soj virusa, a koji je donio velike probleme u cijelom svijetu i Europi, pa tako i nama, međutim već nam polako dolazi i Omikron. Stoga apeliram na građane da se i dalje odgovorno ponašaju jer je u ovom trenutku teško prognozirati hoće li Omikron donijeti teža oboljenja ili nešto blažu sliku. One koji se još nisu odlučili na cijepljenje pozivam da to učine i da tako zaštite sebe i svoje najmilije – poručuje dr. Nikola Kraljik.

Osječko-baranjska županija: službeno priopćenje za javnost