Povodom Dana Osječko-baranjske županije jučer (04. lipnja 2024. godine) su ispred križa na prostoru Kapelica Kraljice mira u Osijeku položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata. Počast i zahvalnost za njihovu žrtvu izrazili su članovi izaslanstva Županije na čelu s obnašateljem dužnosti župana Matom Lukićem, Grada Osijeka, Policijske uprave osječko-baranjske i Hrvatskle vojske te udruga hrvatskih branitelja i drugih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

– Hrvatski branitelji su temelj hrvatske države i Osječko-baranjske županije. Upravo zato danas smo sa zaposlenicima Osječko-baranjske županije, Gradom Osijekom, hrvatskom policijom i braniteljskim udrugama odali im počast. Položili smo vijence i zapalili svijeće u znak sjećanja i zahvale što smo danas ovdje, što živimo u slobodnoj županiji i našoj domovini. Ove godine obilježavamo 31. godišnjicu osnivanja Županije, a 2. lipnja je odabran za Dan naše županije jer je prije 27 godina održana povijesna prva sjednica Županijske skupštine u Belom Manastiru. Taj dan smo odabrali kao znak zahvalnosti hrvatskim braniteljima za svu žrtvu za našu slobodu, za koju su najzaslužniji, kao i za cjelovitost i suverenitet naše domovine i županije. Upravo zbog toga jamčimo i obećavamo da ćemo njihovu žrtvu i sve što su napravili za našu domovinu prenositi mlađim generacijama – rekao je Mato Lukić, obnašatelj dužnosti župana OBŽ.

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin kazao je kako su nazočni članovi izaslanstava u sklopu obilježavanja Dana Osječko-baranjske županije izrazili zahvalnost i poštovanje prema svima koji su dali najviše što smo mogli u Domovinskom ratu, odnosno poginulim hrvatskim braniteljima. – Bez njih danas ni ne bismo mogli pričati o razvoju grada Osijeka, stajati ispod hrvatskog stijega i mi smo im, ali i sve buduće generacije za to vječno zahvalni. Njih se trebamo sjetiti ne samo u svečanim prilikama već u svakodnevnom životu – poručio je Vulin.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija