Povodom Međunarodnog dana žena danas (8. ožujka 2024. godine) u organizaciji Upravnog odjela za gospodarstvo Osječko-baranjske županije održan je seminar „Poduzetnički obzor special – Žene u poduzetništvu“. Poduzetnice i ostale nazočne žene uključene u poslovni svijet, na seminaru održanom u Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku, pozdravio je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić. Uručio im je ruže te čestitao njihov Dan.

– Izuzetno sam ponosan što su u Osječko-baranjskoj županiji na rukovodećim mjestima, dakle mjestima pročelnica većinom upravo žene, a prednjače i u ukupnom broju zaposlenika naše uprave. Siguran sam da su i dobri rezultati koje smo ostvarili u prethodnom razdoblju rezultat predanog rada, upornosti i zalaganja svih naših djelatnica. Stoga je, na današnji dan organiziran seminar namijenjen upravo ženama, a s idejom da ih dodatno osnažimo i potaknemo na poduzetničko djelovanje. Naime, Osječko-baranjska županija već dvije godine provodi projekt Poduzetnički obzir, u okviru kojeg nastojimo pružiti podršku i dodatno educirati poduzetnike i one koji to žele postati, a ovom današnjom radionicom tu podršku usmjeravamo k ženama poduzetnicama. Na taj im se način želimo zahvaliti na svemu što čine za našu zajednicu i stanovnike Osječko-baranjske županije – kazao je Lukić.

Dodao da na području Osječko-baranjske županije oko 30 posto tvrtki vode žene, što je približno nacionalnom prosjeku. Odabir teme današnje edukacije pojasnila je i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo OBŽ Ivana Katavić Milardović.

– Kako smo već više puta isticali, poduzetništvo nije rodno određeno, pa ne razlikujemo muške i ženske poduzetnike, ali s pravom razgovaramo o ženama u poduzetništvu, za što su dva razloga. Naime, na području Županije 60 posto nezaposlenih osoba su žene, a tek 30 posto žena su vlasnice poslovnih subjekata. Upravo zbog toga Osječko-baranjska županija provodi niz projekta koji su namijenjeni upravo ženama u poduzetništvu. To su krediti za žene u poduzetništvu, besplatne edukacije i nastupi na sajmovima, te su kao i današnja konferencija, doprinos svim ženama koje su se odlučile na pokretanje poslovnog poduhvata, ali i motiv svim ženama koje razmišljaju o ulasku u svijet poduzetništva – kazala je pročelnica Ivana Katavić Milardović.

„Poduzetnički obzor“, odnosno projekt besplatnih edukacija za poduzetnike, Osječko-baranjska županija je pokrenula u rujnu 2022. godine, poglavito radi razmjene znanja i iskustava te bolje suradnje i povezivanja poduzetnika/poduzetnica i ostalih osoba uključenih u poslovni svijet. U okviru teme današnjeg seminara (Poduzetnički obzor special – Žene u poduzetništvu) održana su tri predavanja. Prvo, na temu „Pogled u sebe – Geštalt psihoterapija kao ogledalo za osobni razvoj” održala je Nikoleta Poljak, mag. andragogije i geštalt psihoterapeutkinja. Zatim je o „Nutritivnom putu jedne poduzetnice” govorila mag. nutricionizma Ivana Sović, dok je predavanje pod nazivom „Pismo – Istražimo sebe kroz umjetnost“ održala izv. prof. dr. art. Jelena Kovačević, specijalist art-terapije.

Voditeljica nutricionističkog savjetovališta Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ Ivana Sović istaknula je da u svom poslu nastoji prepoznati načine djelovanja koji joj osobno pomažu te ih prenijeti drugima, potičući pri tome zdrav život i zadovoljavajuću produktivnost. Nije se, kaže susretala s predrasudama samo zato što je žena, ali je naučila da ne mora uvijek biti snažna u svim situacijama.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija