Scenskom slikom “Ovdje je moja domovina”, kako ju je, inspiriran pjesmom Jurja Tordinca stoljeće i četvrt po njegovoj smrti, naslovio autor Mirko Ćurić, sinoć su pred Strossmayerovom katedralom otvoreni 52. Đakovački vezovi. Oči sudionika i publike ponovno su pogledavale u oblake koji su se popodne nakupljali nad gradom, ali su se, za razliku od lani, smilovali i dopustili svečanost otvorenja na, kako se čulo, najljepšoj otvorenoj pozornici.

Prisutnima se u ime Predsjednice Republike, premijera Plenkovića i predsjednika Hrvatskog sabora obratio osječko-baranjski župan Ivan Anušić, rekavši kako je ponosan na Đakovo i da su tradicija, folklor i kultura, ono što svakodnevno živimo u Slavoniji, vrijedni poštovanja i divljenja. Vezovi su ove godine, dodao je, okupili više od 3.000 sudionika.

52. Vezove otvorio je gradonačelnik Marin Mandarić, uz izraze zahvalnosti ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću jer je dolazeći na Vezove, kazao je Mandarić, donio poklon – Općinski sud koji se ponovno vraća u Đakovo. Gradonačelnik je istaknuo i neraskidivu vezu Đakova i Đakovačkih vezova, a nije propustio spomenuti ni zemlju partnera Ukrajinu i drage goste koji gotovo cijeli ovaj tjedan borave u Đakovu.

Osim ministra Bošnjakovića, među uzvanicima su bili i đakovački nadbiskupi Đuro Hranić i Marin Srakić, kao i brojni uglednici iz društvenog, političkoga i gospodarskoga života. Program otvorenja Vezova, zahvaljujući kamerama HRT-a, pratilo je uživo na stotine tisuća gledatelja u domovinskoj i iseljenoj Hrvatskoj.

Sinoćnja je scenska slika kotač vremena vratila 200 godina unatrag, u Đakovo biskupa Antuna Mandića, u doba njegova snažnoga razvitka – kada ovamo “trbuhom za kruhom” dolaze i naseljavaju se brojne njemačke i austrijske obitelji, među kojima je glazbenik i skladatelj Jakob Heibl, Mozartov šurjak, sa suprugom Sofijom, koji je ovdje živio 30 godina. Doba je to i početka uzgoja lipicanskih konja, gradnje novih ulica i vodenica na Jošavi, što je jedna lijepa i ponovno bar nakratko oživljena epizoda đakovačke povijesti.

Sudjelovali su glumci: Darko Milas (redatelj), Tatjana Bertok Zupković, Miroslav Čabraja, Sandra Lončarić Tankosić, Vjekoslav Janković, Matea Grabić Ćaćić, Ivona Kundert i Luka Bjelica (voditelji) te Ivan Ćaćić, a u glazbenome dijelu: Vera Svoboda, Đakovčanke, Slavonia band, KUD “Tena” i KUD “Sklad”, Bećarine, Zrinka Posavec, Sanja Hajduković, Zvona, Izvor i Slavonske lole.

Danijel Geošić, foto: Šokački portal