Iako kalendarski ljeto počinje 21. lipnja, kao klimatološki početak ljeta uzima se već 1. lipnja. Povodom toga meteorolog Dnevnika Nove TV Nikola Vikić-Topić otkrio je što se može očekivati od vremena ovoga ljeta.

“Gotovo svi modeli i dugoročni prediktori ukazuju na dugo, vruće i sušno ljeto u našem dijelu Europe. Vjerojatno neće biti najtoplije u Hrvatskoj, ali bi moglo biti među prvih pet ili šest najtoplijih”, istaknuo je Vikić-Topić u Dnevniku Nove TV, dodavši kako u drugoj polovici ljeta postoji velika mogućnost za jaka nevremena na kopnu.

Početak ljeta vežemo za lipanj, koji zna biti itekako kišovit, što, kako tvrdi Vikić-Topić, neće biti slučaj ove godine. Ovogodišnji lipanj bit će dosta suši nego što smo navikli, a već u njemu očekuju nas velike vrućine, osobito u prvom i trećem tjednu lipnja, kada bismo mogli osjetiti i prvi toplinski val.

Srpanj bi trebao biti najtopliji mjesec ovoga ljeta u kojemu nas očekuje rušenje temperaturnih rekorda.

“Temperatura će povremeno biti iznad 35 stupnjeva, ponajprije u Slavoniji, Zagrebu te unutrašnjosti Dalmacije. Zbog toga će i potrošnja energije u ovome mjesecu biti najveća. Spas ćemo tražiti u zatvorenim prostorima pod klima-uređajima”, rekao je Vikić-Topić o prognozi za srpanj.

U srpnju će i suša biti na vrhuncu.

Kolovoz će biti većinom sunčan, vrlo vruć i sušan, uz poneki toplinski val. Na kopnu će biti vruće, no vrućinu će povremeno prekidati kiša i nevremena.

Za četiri hrvatska grada, Zagreb, Osijek, Rijeku i Split, predstavljen je broj vrućih dana, s temperaturom iznad 30 stupnjeva: U Zagrebu i Rijeci od 35 do 40, u Osijeku 40 do 45, a u Splitu 55 do 60 dana s temperaturom iznad 30.

Izvor: Dnevnik.hr
Foto: Silvija Butković