[5.12.2023.] U Gradskoj knjižnici i čitaonici Đakovo će se u utorak, 5. prosinca 2023.g. s početkom u 19:00 sati održati predavanje Karla Bermanca, mag.el. „Deep space network“

Na predavanju će biti riječi o tehnologiji kojom ostvarujemo dvosmjernu komunikaciju i sa najudaljenijim Zemaljskim svemirskim sondama. Obuhvaća fiziku iza radio-komunikacije, načine i brzine prijenosa podataka u svemiru, telemetrije letjelica i kako primamo slike udaljenih svjetova.

Karlo Bermanec rođen je 1984. g. u Zagrebu gdje je pohađao osnovnu školu Jure Kaštelana i Poštansku i telekomunikacijsku srednju školu, a diplomirao je elektrotehniku na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, na smjeru Radiokomunikacije i profesionalna elektronika. Tijekom 2010. g. radio je kao profesor elektrotehničkih predmeta u srednjoj školi Sesvete, a sada je zaposlen u Hrvatskom Telekomu. Početkom akademske godine 2018. g. bio je honorarni asistent na TVZ-u za elektrotehniku. Član je Hrvatske udruge za promicanje i zaštitu geološke baštine ProGEO-Hrvatska, i održava javna predavanja te sudjeluje u radionicama iz astronomije i geologije u sklopu “Skoka u znanost” u Sisku, Festivala znanosti u Zagrebu i na Rabu, Rapske noći istraživača i Dana asteroida. Koautor je dvije znanstveno-popularne izložbe.

U suradnji s organizatorom Hrvatskim astronautičkim i raketnim savezom (HARS) i suorganizatorima Hrvatskom zajednicom tehničke kulture i Astronomskim astronautičkim društvom „Zadar“ u Đakovu se od 10. studenog do 20. prosinca održava Mjesec astronautike Đakovo 2023., uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Poziv je posebno namijenjen svima zainteresiranim u radio veze, radioamaterima, radio-amaterskim klubovima, kao i elektrotehničarima koje interesira način komunikacije s udaljenim svemirskim sondama, te molimo sve da slobodno proslijede poziv svojim kolegicama i kolegama.

Ulaz na predavanje je slobodan.

Izvor: Astro Orion
Foto: ilustracija/PxHere