Povodom Međunarodnog dana bijelog štapa (Dana slijepih), udruga za promicanje urbane kulture ARLA organizira predavanje „Drukčiji pogled, ista slika“, koje će se održati u ponedjeljak 14. listopada u Rock baru King s početkom od 20:00 sati.

Međunarodni dan bijelog štapa obilježva se svakog 15. listopada od 1964. godine, kad je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, taj dan proglasio Danom bijelog štapa. Osim što je prometni zaštitni znak slijepih u sve gušćem prometu, bijeli štap slijepima omogućuje samostalno kretanje na poznatom terenu.

Predavanje će održati Marino Barišić, dopredsjednik ARLA-e, inače visokoslabovidna osoba, koji ima ostatak vida manji od 10% te spada u skupinu ljudi o kojoj je riječ.

Iako će kroz predavanje govoriti i o problemima, preprekama i izazovima slijepih i slabovidnih, Marino želi staviti naglasak na pozitivne stvari te, najprije se oslanjajući na vlastiti primjer, pokazati kako i slijepi i slabovidni mogu imati visoku kvalitetu života. Tako će kroz svoju priču govoriti o svom životu kao gotovo slijepe osobe – o ranom djetinjstvu i otkrivanju svoga „stanja“, preko školovanja i kako je ono izgledalo za njega, shvaćanju prave naravi svog stanja i suočavanju s tim te o svojoj svakodnevici, ali i općenito o svakodnevici slijepih i slabovidnih.

Ulaz na predavanje je besplatan.

Igor Kretonić

Izvor: ARLA – udruga za promicanje urbane kulture

Foto: Unsplash

Fotografija ARLA udruga za promicanje urbane kulture.