[7.12.2023.] U četvrtak, 7. prosinca 2023., s početkom u 18:00 sati, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Đakovo održat će se posljednje javno predavanje Mjeseca astronautike Đakovo, prof. dr. sc. Slobodana Danka Bosanca „Fizikalni svemir“. Predavanje Fizikalni svemir govori o istraživanju svemira metodama fizike, kako znamo sastav svemira, kako se svemir razvija, kako će završiti te kako omoguće život u svemiru.

Prof. Bosanac teorijski je fizičar s područjem istraživanja u atomskoj i molekularnoj fizici, astrofizici i elektromagnetskim interakcija, umirovljenik od 2011. s mjesta znanstvenik savjetnik na Institutu R. Bošković, Zagreb, Hrvatska, koja je ostala njegova domicilna institucija. Područje njegova istraživačkog djelovanja je prijenos atomske i molekularne energije, elektromagnetske interakcije, astrofizika i osnovni pojmovi kvantne i klasične fizike. Za svoj je rad dobio dvije hrvatske državne nagrade u znanosti, 1997. i 2013. godine. Prof. Bosanac bio je predsjednik Hrvatskog astronomskog društva od 2008. do 2012. godine. Osnivač je Jadranske aero-svemirske asocijacije 2017.g.

U suradnji s organizatorom Hrvatskim astronautičkim i raketnim savezom (HARS) i suorganizatorima Hrvatskom zajednicom tehničke kulture i Astronomskim astronautičkim društvom „Zadar“ u Đakovu se od 10. studenog do 20. prosinca održava Mjesec astronautike Đakovo 2023., uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Izvor|Foto: Astro Orion