[18.12.2023.] Danas, 18. prosinca 2023., u Srednjoj strukovnoj školi Antuna Horvata s početkom u 18:00 sati održat će se predavanje Mjeseca astronautike Đakovo, Zorana Kahrića, mag.el. „Iz Slavonije do NASA-e“  . U predavanju biti će riječi o putovanju Zorana Kahrića iz Slavonije do NASAe, i o par projekata u NASAi.  Jedan je ICESat-2, a drugi PACE. 

Zoran radi na NASA Goddard Space Flight Center pored Washingtona DC od 2001. Tokom tog vremena radio je na projektima James Webb teleskopu, Aquarius, SET, MMS, PACE i ICESat-2. Radio je kao radiation defekt inženjer, software programer, hardware design, test inženjer i na projektima komunikacije između satelita i zemaljskih stanica. 2016. Zoran radio je kao Lead Test Engineer na projektu PACE. Na toj pozicije je odgovoran za design, izgradnju i testiranje detektor elektronike koja se koristi za procesiranje slika oceana. Zoran je diplomirao elektrotehniku na Concordia University u Montrealu i magistrirao elektrotehniku na Boston University.

U suradnji s organizatorom Hrvatskim astronautičkim i raketnim savezom (HARS) i suorganizatorima Hrvatskom zajednicom tehničke kulture i Astronomskim astronautičkim društvom „Zadar“ u Đakovu se od 10. studenog do 20. prosinca održava Mjesec astronautike Đakovo 2023., uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Izvor: Astro Orion
Foto: ilustracija/Flickr