[15.11.2023.] Danas će se kao dio Mjeseca aeronautike u Centru za kulturu s početkom u 19:00 sati održati predavanje dr.sc. Tihomira Marjanca „Kako spriječiti impakt?“. Organizatori pozivaju svu djecu, mlade i odrasle da im se pridruže u otkrivanju tajni svemira.

U predavanju se prikazuju vrste potencijalnih impaktora, impakti i njihovi mogući učinci. Diskutira se i o mogućim scenarijima za zaštitu od impakta i njihovim ograničenjima.

Dr.sc. Tihomir Marjanac umirovljeni je profesor geologije koji je skoro cijeli radni vijek proveo na Geološkom odsjeku zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. U mladosti se bavio raketnim modelarstvom u Aeroklubu Trešnjevka i amaterskim raketarstvom u Astronautičkom i raketnom klubu Zagreb.

Za studija bavio se i speleologijom u PD Željezničar u Zagrebu. Znanstveni interesi su mu u širokom rasponu; od istraživanja za potrebe naftne industrije koja je izvodio u Hrvatskoj, Sloveniji i Norveškoj, do istraživanja paleoklime, zatim meteorita i impaktnih struktura i njihovih produkata, te potresa u nedavnoj, ali i davnoj geološkoj prošlosti.

Redovito sudjeluje na znanstveno-popularizacijskim manifestacijama poput Festivala znanosti, Dana asteroida, Dana astronautike, Mjeseca astronautike, Svemirskim večerima, Danima svemira, Noći istraživača, itd. Surađuje s HTV-om i Hrvatskim radijem, časopisom Meridijani, portalom Panopticum itd. 

Izvor|Foto: Astro Orion