[29.11.2023.] U srijedu, 29. studenoga 2023,. u Centru za kulturu Đakovo s početkom u 18:00 sati održat će se predavanje Ante Radonića „Najnovija istraživanja svemira“. Na predavanju će biti riječi o izuzetnim i uzbudljivim istraživanjima svemirskog teleskopa James Webb, o otkrićima u dubokom svemiru, o pripremama za čovjekov povratak na Mjesec, o divovskom Starshipu i o novim međuplanetarnim misijama. Bit će popraćeno mnogobrojnim snimcima.

ULAZ BESPLATAN!

Ante Radonić poznati je hrvatski astronom i edukator. Rođen je u Korčuli, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Od 1972. godine radi u Tehničkom muzeju u Zagrebu kao voditelj planetarija. Njegova glavna djelatnost je popularizacija astronomije i astronautike, a drži redovite predavanja u planetariju za školske grupe i za građane. Napisao je više od 300 članaka za popularne časopisa, tjednike i dnevne novine. Radio je i za specijalizirane magazine, časopis zagrebačke zvjezdarnice Čovjek i svemir, časopis hrvatskog prirodoslovnog društva Priroda, dnevne novine Vjesnik i Večernji list. Ante Radonić je održao više od 500 javnih predavanja o astronomiji, astronautici i raketnoj znanosti. Imao je i preko 300 nastupa na posebnim emisijama na radiju i više od 50 nastupa na TV emisijama. Stalni je koautor tjedne emisije o svemiru Andromeda (od 1996.).

U suradnji s organizatorom Hrvatskim astronautičkim i raketnim savezom (HARS) i suorganizatorima Hrvatskom zajednicom tehničke kulture i Astronomskim astronautičkim društvom „Zadar“ u Đakovu se od 10. studenog do 10. prosinca održava Mjesec astronautike Đakovo 2023., uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Izvor|Foto: Astro Orion