U organizaciji ekološke udruge Moj otok s Krka 21. studenoga u Velikoj vijećnici Grada Đakova u 18 sati bit će održano javno predavanje za građane o zamjeni azbestnih krovova i fasada. O utjecaju kancerogenog azbesta na zdravlje i okoliš, o zakonskim obvezama, o kvalitetnijim zamjenskim materijalima te njihovoj povoljnijoj nabavi u odnosu na tržišne uvjete i cijene (poput cijene crijepa) ili nešto jeftinijih majstorskih usluga prilikom primjerice krovopokrivačkih radova, govorit će predstavnici udruge. Đakovačko je predavanje dio puno šire kampanje “Moja Hrvatska bez azbesta”, koju posljednjih godina širom zemlje provodi krčka udruga s krajnjim ciljem uklanjanja azbesta iz neposredne životne okoline.

Iako je primjena azbesta, najopasnijega minerala koji se u 20. stoljeću koristio u proizvodnji čak pet tisuća proizvoda, u Hrvatskoj zabranjena od 2006., a dosad promijenjeno više od 40.000 krovova pod azbestom, nitko zapravo službeno ne zna koliko ih je još preostalo – ne samo na obiteljskim kućama, već i na javni ustanovama poput škola i bolnica.

Od bolesti koje nastaju uslijed dugotrajne izloženosti azbestu, neizlječivog raka pleure, odnosno porebrice i azbestoze, u Hrvatskoj je prema evidenciji Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, od 2010. do 2015. umrla 441 osoba. Prema Agenciji za zaštitu okoliša, smrtonosna azbestna vlakna najviše se oslobađaju iz materijala prilikom obnavljanja, rušenja, prijevoza, održavanja, izgradnje i nepropisnoga pohranjivanja otpada koji sadrži azbest.

Danijel Geošić