[21.11.2023.] U utorak, 21. studenog 2023.g. u Centru za kulturu Đakovo s početkom u 19:00 sati održat će se predavanje dr.sc. Marine Čalogović „Sve boje svemira“. U predavanju će se prikazati primjena spektroskopije u istraživanju svemira. Analizom slika i spektara koje snime svemirski sateliti (Hubble, Spitzer, James Web i drugi) možemo mnogo saznati o kemijskom sastavu maglica, zvijezda i planeta.

U suradnji s organizatorom Hrvatskim astronautičkim i raketnim savezom (HARS) i suorganizatorima Hrvatskom zajednicom tehničke kulture i Astronomskim astronautičkim društvom „Zadar“ u Đakovu se od 10. studenog do 10. prosinca održava Mjesec astronautike Đakovo 2023., uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Cijeli Mjesec astronautike organiziran je kako bi se djeci, mladima i odraslima približile svemirske teme za koje obično svi kažu da je moguće pratiti samo u metropoli, te da se u Slavoniji nikad ništa ne događa, a posebice ovakve vrste, pa sada kada imamo priliku organizirati ovakva događanja u Đakovu, da upravo djeca i mladi te odrasli dobiju željeno znanje.

„Predavanje naše znanstvenice posebno je zanimljivo nastavi kemije u osnovnim i srednjim školama, pa se nadamo i velikom odazivu profesora kemije i njihovih razreda!“, poručuju organizatori.

Ulaz na predavanje je slobodan.

Izvor|Foto: Astro Orion