Ples zlata i dukata, narodno blago koje Slavonija i Baranja svake godine prve nedjelje u srpnju pokazuju cijelome svijetu, u svečanoj povorci 53. Đakovačkih vezova među brojnim je gostima na Trgu Josipa Jurja Strossmayera pratila i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović. Središnjim je gradskim ulicama i trgovima jutros prodefilirala, zaplesala i zapjevala 61 kulturno-umjetnička skupina, među kojima su bili gosti iz – Australije, Italije, Sjeverne Makedonije, Njemačke, Austrije, BIH, Srbije, Češke i zemlje partnera Slovačke. Sveukupno je u mimohodu bilo oko 3.000 sudionika, uključujući i fijakere Državne ergele lipicanaca, 30-ak svatovskih zaprega Šokaca u čijem je dvorištu i stajama još uvijek gizdavih lipicanskih konja i 60-ak jahača. Predstavnici svakog kulturno-umjetničkog društva naposljetku su zajedno otplesali šokačko kolo.

Predsjednica Grabar Kitarović sudjelovala je potom na svečanoj svetoj misi za sve sudionike Vezova, koju je u đakovačkoj katedrali sv. Petra predvodio nadbiskup Đuro Hranić. Susrela se nakratko u Crvenom salonu Nadbiskupskog doma, mimo najavljenog protokola, i sa svim trima biskupima; nadbiskupom Hranićem, biskupom u miru Marinom Srakićem i nedavno zaređenim novim pomoćnim biskupom Ivanom Ćurićem, ali i lokalnim dužnosnicima.

Vezovi za Predsjednicu primjer narodnog veselja

Odgovarajući na novinarsko pitanje o dojmovima koje će ponijeti iz Srca Slavonije, s najveće smotre izvornoga folklora u Lijepoj Našoj, Grabar-Kitarović kazala je kako su Đakovački vezovi prekrasni. – Toliko godina održavati kulturnu tradiciju i narodnu baštinu, to je za svaku pohvalu. Uživala sam u svakoj folklornoj skupini. Bilo je vrlo veselo, i tako bi i trebalo biti svako narodno veselje. Zahvaljujem svim stanovnicima Đakova i svim sudionicima Đakovačkih vezova, bilo je oko 30.000 ljudi, na iznimno srdačnome dočeku, prekrasnoj atmosferi i lijepom druženju, poručila je. Nekoliko puta tijekom povorke ponuđena, Predsjednica nije mogla odbiti gutljaj,dva domaće rakije koja Šokca drži u snazi, žilavim i energičnim, bez čega se ionako ne dolazi na Vezove.

Na Državnoj ergeli lipicanaca Đakovo domaćin je Predsjednici bio Ergelin ravnatelj Nikola Grizelj. Ondje je boravila u ovom tjednu otvorenom južnom krilu reprezentativne zatvorene jahaonice, a prošetala je i stajama gdje borave pastusi, vrijedno nacionalno bogatstvo, registrirano kulturno dobro i dio “žive”, nematerijalne baštine. S uzgojem lipicanskih konja upoznao ju je upravitelj Državne ergele Đakovo Ivan Kuna. Jednoga je bijelca raspoložena Predsjednica počastila kockom šećera.

Danijel Geošić, foto: Predsjednica.hr