U četvrtak 20. siječnja s početkom u 20:00 sati u Centru za kulturu održat će se predstava Teatra Erato, “Kad svijeće dogore”.

Ako je smrt zadana i neizbježna, onda pitanja odnosa muškarca i žene, prijateljstva i izdajstva, moralnost ubojstva u namjeri postaju dominantna i kao kulminacija: Što je smisao ljudskog života, preživjeti ili doživjeti? Maraieva dramatična introspekcija budi kreativnu strast i neodoljivu potrebu da se dramska lica oplode životnom uvjerljivošću, a publici udahne jedinstveni emotivni doživljaj. Márai preskače banalnosti i piše o suštini.

A povratak suštini, za sve nas pomalo je zaboravljena kategorija.

Dvojica prijatelja nalaze se poslije trideset godina i svojevrsnim verbalnim dvobojem suočavaju s dugo prešućivanom tajnom njihovog odnosa. Što ih je razdvojilo i što ih je ponovo spojilo u jednoj burnoj noći, da bi se ponovno rastali, ali ovaj put zauvijek? Je li to duh mrtve žene koja se pojavljuje prelazeći u njihovu osobnu realnost? Koja je uloga glazbe u njihovim životima, poglavito Chopina? Dvojica ostarjelih muškaraca i tri žene isprepliću svoje živote, miješaju prošlost sa sadašnjošću dajući priči okvir napetoga suspensa. Evocirajući prošlost, skidajući sloj po sloj s tajanstvenoga događaja koji je turbulentno promijenio njihove živote, prenose dramski sukob u sadašnjost i tražeći razrješenje plešu između osvete i pomirbe. Jedno epizodno lice će im prigovoriti: Što hoćete? Preživjeli ste. Je li zaista svrha naših života preživjeti? Na to pitanje Márai daje konkretan odgovor.

Autor: prema romanu Sándora Máraia i adaptaciji Christophera Hamptona
Igraju: Siniša Popović, Goran Grgić i Iva Mihalić
Redatelj: Branko Ivanda
Producentica: Lidija Ivanda
Scenografija: Andrea Lipej
Kostimografija: Slavica Šnur
Oblikovanje svjetla: Milan Kovačević
Produkcija: HNK Zagreb i Teatar Erato

CIJENA ULAZNICE: 40 KN

Ulaznice su u prodaji i moguće ih je kupiti u radno vrijeme blagajne Centra za kulturu Đakovo. Zbog ograničenog broja mjesta, karte nije moguće rezervirati.

Izvor|Foto: Teatar Erato