Danas, 17. rujna, u Kući Reichsmann s početkom u 18:00 sati održat će se predstavljanje knjige admirala Davora Domazeta Loše “Hrvat jest ratnik”.

Davor Domazet-Lošo rodio se u Sinju 1948. godine. Završio je sve jugoslavenske vojne škole, uključujući i glavnu, Ratnu školu. Od 1987. do 1990. godine obnašao je dužnost pročelnika za obavještajnu analitiku i prosudbe u zapovjedništvu Vojnopomorske oblasti (ratna mornarica). Nakon karijere u Ratnoj mornarici JNA prebjegao je u nastajuću Hrvatsku vojsku u činu kapetana fregate. Član stožera Zbora narodne garde postao je 3. srpnja 1991. godine. Ubrzo se uključuje u vojne operacije i organizira ustroj vojne obavještajne službe. U OS RH napredovao je od čina kapetana bojnog broda do admirala (2000.). Obnašao je dužnosti načelnika Ureda za strateška istraživanja (1991.), načelnika Obavještajne uprave GS OS RH (1992.), zamjenika načelnika Glavnog stožera i načelnika Glavnog stožera OS RH (1998.-2000.). Smijenjen je 2000., nakon prosvjedne izjave u kojoj se tadašnji (2005.) predsjednik RH Stjepan Mesić optužuje za sudjelovanje u trivijalizaciji i kriminalizaciji Domovinskoga rata. Nakon toga angažira se u HIP-u.

Davor Domazet-Lošo je sudionik i planer glavnih vojnih operacija OS RH od početaka do svršetka Domovinskog rata. 1992. je, uz Gotovinu, jedan od glavnih zapovjednika Livanjske bojišnice i bojnoga područja koje je obuhvaćalo sjevernu i srednju Dalmaciju, južnu Bosnu i Hercegovinu. Neki od glavnih vojnostrateških uspjeha Domazetovih obuhvaćaju planiranje većih operacija HV, kako u Hrvatskoj, tako u BH (Operacija Bljesak, Operacija Oluja, Operacija Južni potez), a i razbijanje protivničkih obavještajnih struktura, te prodor u protivnički tabor (vjerojatno najspektakularniji je primjer prisluškivanja Miloševića u njegovu beogradskom sjedištu.)

Zbog toga što je bio supotpisnikom Otvorenog pisma dvanaestorice hrvatskih ratnih zapovjednika hrvatskoj javnosti od 28. rujna 2000. godine, ondašnji predsjednik RH Stjepan Mesić ga je prisilno umirovio.

Djela
  • Hrvatska i veliko ratište: međunarodne igre na prostoru zvanom bivša Jugoslavija, Udruga sv. Jurja, Zagreb, 2002. (3 izdanja)[
  • Gospodari kaosa, Udruga sv. Jurja, Zagreb, 2005.
  • Klonovi nastupaju, Detecta, Zagreb, 2007.
  • Strategija vučjeg čopora: ili Tko je Hrvatsku pretvorio u veliko lovište, Detecta, Zagreb, 2008.
  • Hrvatski Domovinski rat 1991.-1995.: strateški pogled, Udruga Hrvatski identitet i prosperitet – Matica hrvatska, Ogranak Sinj, Zagreb-Sinj, 2010.
  • Admiralovi zapisi ili O pobjedi i ljubavi, Udruga Hrvatski identitet i prosperitet – Matica hrvatska, Ogranak Sinj, Zagreb-Sinj, 2015.
  • Hrvatska geopolitička strategija u 21. stoljeću ili “Hrvatsko njihalo”, Naklada Benedikta, Velika Gorica, 2016.
  • Admiralovi zapisi 2: što je istina, Udruga Hrvatski identitet i prosperitet, Zagreb, 2017.
  • Hrvat jest ratnik, Udruga sv. Jurja, Zagreb, 2020.

Izvor: Wikipedia