Uoči 140. obljetnice posvećenja Strossmayerove katedrale (1. X. 1882.-1. X. 2022.) u Centru za kulturu Đakovo održat će se predstavljanje knjige i dokumentarnog filma: Antun Gustav Matoš: Josipu Jurju I., kralju naših svih ideala. Matošev Strossmayer. Izabrani tekstovi Antuna Gustava Matoša o Josipu Jurju Strossmayeru, priredio Mirko Ćurić.

Program će se održati, dan uoči obljetnice posvećenja katedrale, u petak 30. rujna 2022., u 18.00 sati, u kinu Centra za kulturu u Đakovu. Ulaz je slobodan.  

Knjigu i film su objavili Društvo hrvatskih književnika Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski iz Osijeka  i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice, a do sada su predstavljanja i projekcije održani u Tovarniku, Beogradu, Zagrebu, Mostaru i Livnu.   

 Antun Gustav Matoš se biskupom Josipom Jurjem Strossmayerom bavi u nizu tekstova različitih žanrova, a u više njih se dotiče i katedrale koju opisuje i komentira u nekoliko svojih tekstova. Knjiga, naslovljena prema citatu iz Matoševog pisma biskupu Strossmayeru iz 1896., donosi jedino Matoševo pismo biskupu Strossmayeru,  jedan Wenzelidesov tekst koji se bavi i odnosom Matoša i Strossmayera, te jedanaest Matoševih tekstova, kojima se pokušalo prikazati odnos Antuna Gustava Matoša prema biskupu Strossmayeru i njegovim kulturnim, vjerskim i političkim koncepcijama, učincima tih koncepcija te njegovim odnosom prema biskupovoj ostavštini, budući da veći dio tekstova nastaje nakon biskupove smrti. Knjigu je priredio Mirko Ćurić, a osim Strossmayerovih tekstova sadrži i biografske bilješke o A. G. Matošu i Josipu Jurju Strossmayeru te prirediteljev pogovor. 

Dokumentarni film, snimljen u Tovarniku i Đakovu po scenariju Mirka Ćurića, režirao je Mihael Kelbas. Matoševe tekstove, koji su snimljeni u đakovačkom studiju Tomislava Radičevića, interpretira glumac GK Gavella Darko Milas, dok je lik Matoša uprizorio Zlatko Filaković iz Đakova.  

Izvor: Društvo hrvatskih književnika
Foto: Moje Đakovo