U petak 23. kolovoza na terasi caffe bara „Click“ s početkom u 20:00 sati održat će se predstavljanje knjige „Krešimir Ćosić“.

Autorica knjige je Krešina kći Ana Ćosić Pajurin, a knjiga nije samo prikaz života i karijere velikog Krešimira Ćosića, nego i prikaz jednog zaboravljenog vremena spektakularnih sportskih uspjeha i nadasve drukčijeg poimanja sporta.

Krešimir Ćosić (Zagreb, 26. studenoga 1948. – Baltimore, SAD, 25. svibnja 1995.), bio je hrvatski košarkaš i trener. Ostavio je dubok trag u Europi, ali u i domovini košarke, Sjedinjenim Američkim Državama. Karijeru je započeo u Zadru, a od hrvatskih klubova nastupao je i za Cibonu. U Europi je još igrao i za ljubljansku Olimpiju te za talijanski Synudine iz Bologne. U Sjedinjenim Američkim Državama nastupao je za Sveučilište Brigham Young. Trenersku karijeru započinje u Olimpiji, a zatim preuzima vođenje državne reprezentacije Jugoslavije.

1996. godine uvršten je u Košarkašku kuću slavnih, kao tek treći neamerikanac u povijesti.

Krešimir Ćosić preminuo je 25. svibnja 1995. godine, nakon kratke bolesti od raka limfoma, u Baltimoreu, prerano, s nepunih 47 godina života. Pokopan je na zagrebačkom Mirogoju pod arkadama.

Njemu u čast imenovani su trg u Zagrebu, ulica u Zadru, Hrvatski košarkaški kup, dvorana u Zadru, a na Sveučilištu Brigham Young umirovljen je njegov dres s brojem 11.

Sve ovo samo je mali pregled života ovog velikana košarkaške igre, a više o tome možete saznati iz prve ruke u petak na terasi caffe bara „Click“.

Igor Kretonić