Dokument o strijeljanju desetorice ustaša zato što su pljačkali jasenovačke zatočenike ili dopisna karta logoraša koji traži svoju djevojku da mu u logor pošalje gitaru s rezervnim žicama, malo su poznati dokumenti objavljeni u novoj knjizi Igora Vukića „Radni logor Jasenovac“. U knjizi od 340 stranica prvi je put objavljena i fotografija nogometne utakmice koju igraju logoraši 1944. u Staroj Gradiški. Prema izjavama bivših zatočenika, ovakve su se utakmice redovito nedjeljom igrale i u jasenovačkom logoru. Kontroverzna knjiga, nakon što je kajem svibnja u Zagrebu prvi put predstavljena javnosti, uz silan interes publike, bit će predstavljena i u našem gradu u dvorani Župe Svih svetih u petak 15. lipnja u 18 sati.

Opisom svakodnevnih događaja u logoru, utemeljenima na izvornim arhivskim dokumentima, izjavama bivših zatočenika i drugim izvorima navedenima u 514 bilježaka, „Radni logor Jasenovac“ suprotstavlja se službenoj verziji koja tvrdi da je u tom logoru život izgubilo 83.000 zatočenika! Primjerice, na popisu koji vodi muzej u Jasenovcu stoji da je u logoru ubijeno 20.000 djece, dok dokumenti i izjave logoraša pokazuju da u logoru nikad nije ni bilo djece u tolikom broju, piše Vukić.

Vukićevi oponenti uvjereni su kako je knjiga pokušaj revidiranja prave istine o NDH i Jasenovcu kao logoru smrti i mjestu stradanja nepoželjnih etničkih skupina i političkih protivnika režima Ante Pavelića. Teze o Jasenovcu kao humanome mjestu internacije za neprijatelje NDH po kazni za protudržavno djelovanje i instituciji popravnog tipa, smatraju tradicionalni povjesničari, imaju izrazitu podršku među simpatizerima ustaškog pokreta. Što će o svemu reći bivši novinar, a danas istraživač i tajnik Društva za istraživanje trostrukoga logora Jasenovac Igor Vukić, a što đakovačka publika koju zanima Drugi svjetski rat i povijesna istina?

Danijel Geošić