U organizaciji je Planinarskoga društva Đakovo u subotu 19. siječnja, upravo na dan kada je prije 40 godina Društvo utemeljeno, u predvorju Centra za kulturu otvorena tradicionalna izložba fotografija “Tamo gore osjećam se bolje”. Izložba predstavlja godišnji presjek rada, aktivnosti i uspona đakovačkih planinara, a donosi fotografije nastale na teškim terenima, počesto i u nemogućim meteorološkim uvjetima, poput onih koje prikazuju uspon na Elbrus, sa svojih 5.642 metra najviši europski vrh na zapadnom Kavkazu.

Izuzetno je posjećenu izložbu otvorio predsjednik Društva Ivan Baličević, najavivši kako će planinari postaviti još jednu, slavljeničku izložbu u povodu velikog jubileja ovog proljeća, za kada je također planirano predstavljanje monografije. Organizirano u penjačku i planinarsku sekciju, Društvo broji do stotinjak članova, ovisno o, kako vole reći, prilikama i životnim putovima, jer postoje i članovi koji više ne žive u Đakovu, koji su planinarska “dijaspora”, ali s kojima su planinari nerijetko na zajedničkim izletima. Njihovim se izletima i druženjima u prirodi svatko može pridružiti; prema zanimanju, znanju, kondiciji i slobodnom vremenu. Doprinos društvenom životu pružaju predavanjima i projekcijama, kakve su prikazane i u subotu – s ekspedicije na Elbrus i amaterskog triatlona na Boroviku.

Ipak, obilježavanje planinarske obljetničke godine nije otpočelo s “Tamo gore”, već večer ranije u gotovo dupko popunjenoj Gradskoj knjižnici i čitaonici, gdje je predstavljena nova knjiga utemeljitelja Društva Mire Laya “U svom svijetu: zapisi o brdima i ljudima”. Prvih 20 godina tajnik i predsjednik, a napose iskusni planinar i zanimljiv i osebujan čovjek, prije dvije je godine na tom istome mjestu predstavio svoju prvu knjigu “Kilimanjaro 1981. – priča o prvom pohodu Slavonaca na veliko brdo izvan Europe i rađanju planinarskoga društva u srcu Slavonije”, u kojoj je dokumentirao stvaranje, kako sam naziv otkriva, Planinarskog društva Đakovo i tada još pokazao da mu pisanje jako dobro ide. O autoru su i knjizi govorili moderator Oto Tosenberger i profesorica hrvatskog jezika i književnica Božica Boška Ditrih.

Danijel Geošić, foto: Silvija Butković