Obiteljski festival Zemlja bez granica ove godine Udruga Breza organizira u suradnji s Osječko-baranjskom županijom i Zakladom “Hrvatska za djecu” te uz podršku gradova Beli Manastir, Đakovo i Valpovo, Općine Ernestinovo i Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića iz Đakova. Iako je već 17. po redu, Festival se prvi put održava na četiri lokacije – Ernestinovo, Valpovo, Beli Manastir i Đakovo. Uobičajeno, ponudit će bogat i raznovrstan program s više od 60 radionica i desetak večernjih događanja poput koncerata i predstava s više od 100 voditelja i izvođača iz Hrvatske, Mađarske i Poljske. Povodom skorog početka Festivala u sjedištu Osječko-baranjske županije u Osijeku jučer (4. srpnja 2023. godine) su na konferenciji za medije predstavljeni program i značaj Festivala.

– Osječko-baranjska županija je s oduševljenjem prihvatila prijedlog Udruge Breza da se ove godine tradicionalni festival Zemlja bez granica proširi na druga mjesta u našoj županiji. U tome smo vidjeli priliku da sva djeca dobiju jednake mogućnosti uključivanja u ovaj festival, što nam je bila glavna motivacija prilikom organizacije. Sve započinje u Ernestinovu gdje otvaramo festival, nakon čega slijede Đakovo, Beli Manastir i Valpovo uz glavnu krilaticu festivala „Moj, moja, moje“. To je upravo ono na što i Osječko-baranjska županija stavlja naglasak, ljubav prema obitelji, kraju, općini, gradu, županiju uz njegovanje tradicijskih i obiteljskih vrijednosti i prenošenje svega toga na mlađe naraštaje kako bi mladi ostali ovdje i ovdje stvarali svoje obitelji, a mi kao županija imali savjesne, mlade, sposobne i kreativne građane – kazala je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ Miranda Glavaš Kul.

Voditeljica festivala Suzana Vargović izrazila je zadovoljstvo ovogodišnjim načinom organiziranja festivala i omogućavanjem djeci da na neformalan način steknu nova znanja i vještine.

– Zahvaljujući suradnji s Osječko-baranjskom županijom koja nas je odmah prepoznala i podržala te uz pomoć Zaklade za djecu Hrvatske, ali i gradova Đakova, Valpova i Belog Manastira i Općine Ernestinovo, uspjeli smo realizirati ovaj festival. Veseli me i primjer dobre prakse koji smo ostvarili s OŠ Ivana Gorana Kovačića Đakovo u kojoj ćemo imati eksperimentalnu verziju nove i suvremene škole. Želimo u djeci probuditi želju za suradnjom, zajedništvom, međugeneracijskim povezivanjem, inovativnim i kreativnim izražavanjem, ali i očuvanjem obiteljskih vrijednosti i kulturnog identiteta koji su važni u odrastanju svakog djeteta. Festival je otvoren i besplatan za svako dijete, bez obzira na njegove sposobnosti, ali i ekonomsku moć roditelja, zbog čega se zahvaljujem na financijskoj pomoći, bez koje bi ga bilo teško organizirati. Naša je Udruga u protekloj godini provela puno radionica i edukacija za roditelje koji su istaknuli da imaju poteškoća u postavljanju granica djeci koja provode puno vremena na društvenim mrežama, i upravo zbog toga smo, i ovim festivalom, željeli istaknuti koliko je važno da djeca uče nove vještine, druže se, igraju vani i stvaraju novi svijet mašte – rekla je Suzana Vargović. Naglasila je kako je ovaj festival izvrstan primjer dobre suradnje civilnog sektora, obrazovnog sustava, jedinica lokalne i regionalne samouprave i krajnjih korisnika te da je Zemlja bez granica ove godine dobila prestižno međunarodno priznanje za inovativni razvoj u sklopu godišnjih međunarodnih nagrada Montessori Global Education Awards (London).

Ravnatelj OŠ Ivana Gorana Kovačića Đakovo Josip Drmić kazao je da je program Festivala naišao na izniman odaziv učenika i nastavnika. – Osmislili smo 23 inovativne radionice na temu „Moja škola iz mašte“. Očekujemo veliki broj sudionika iz Đakova i Đakovštine, u suradnji s drugim osnovnim školama, a sve će se održati 30. kolovoza i 1. rujna u dvorištu OŠ Ivan Goran Kovačić. Škola će biti poligon kreativnosti za naše sugrađane, a u aktivnosti će biti uključeni i stariji sugrađani, čime smo osigurali da na ovom festivalu svi pronađu ponešto za sebe. Nastavnici naše škole, kao i suradnici, pobrinut će se da u tri dana održavanja festivala svi uživaju u zamišljenim aktivnostima koje će starije vratiti u mladost, a mlađe pripremiti za nove početke – istaknuo je Drmić.

Viša savjetnica za udruge i sport iz Grada Đakova Marija Vlajčić kazala je kako se Grad Đakovo uključio i podržava Festival te izrazila zadovoljstvo što će grad biti dobri domaćin stotinama djece koja će uživati u različitim radionicama te bogatim večernjim programima. Bit će tu i koncerata, predstava, žongliranja, a vrhunac je završnica Festivala u Strossmayerovom parku gdje će djeca prezentirati sve što su naučili tijekom Festivala.

Načelnica Općine Ernestinovo Marijana Junušić istaknula je da će otvorenje Zemlje bez granica bit će upravo u Ernestinovu. – Posebno smo ponosni jer se ove godine obilježava 50 godina Ernestinovačke umjetničke kolonije, a kroz Zemlju bez granica pripremili smo bogat program djeci. Otvorenje Zemlje bez granica bit će 2. kolovoza u parku skulptura. Djeca će se okušati u različitim kreativnim radionicama, stvarati pomoću blata, tkanine, voska, gline i mahovine, a isto tako će praviti zdrave zalogajčiće i napitke koje će podijeliti s posjetiteljima. Tema je „Moje selo“, a sudjelovanje je besplatno za sve sudionike – rekla je načelnica i pozvala sve zainteresirane da se pridruže manifestaciji u Ernestinovu, i to ne samo na „dječji dan“ 2. kolovoza, nego tijekom cijele manifestacije od 29. srpnja do 5. kolovoza.

– Tema radionica i događanja u Valpovu je „Moja povijest“. U suradnji s Udrugom Breza, valpovačkom osnovnom školom, dječjim vrtićem, Društvom Naša djeca i Muzejom Valpovštine pripremili smo 19 radionica; plesne, glazbene, edukativne, radionice štitova i kruna, cirkuskih vještina, štulanja, izrade zmaja, arheološka i druge. Produkt tih radionica prezentirat će se 28. i 29. kolovoza u parku i dvorištu dvorca Prandau Norman, kao i viteške igre i bogati večernji program – rekao je direktor Turističke zajednice Grada Valpova Eduard Lacković.

Zamjenik gradonačelnika Goran Hes kazao je da Beli Manastir ugošćuje Zemlju bez granica 30. kolovoza, a brojne radionice bit će održane u Glazbenoj školi i Osnovnoj školi Franjo Tuđman, dječjem vrtiću i na središnjem trgu. Za sve sugrađane Grad Beli Manastir osigurao je i balon na vrući zrak kojim će omogućiti pogled na svoj grad iz ptičje perspektive.

Detaljan program kao i online prijave na radionice dostupni su na www.zemljabezgranica.com.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Udruga Breza