Program 26. Đakovačkih bušara najveće pokladne manifestacije u kontinentalnom dijelu Hrvatske danas su u Maloj gradskoj vijećnici predstavili zamjenik gradonačelnika Grada Đakova Robert Francem, direktorica Turističke zajednice GĐ-a Marija Burek te zamjenica ravnateljice Dječjeg vrtića Đakovo Barbara Šimić Gams. Manifestacija se održava 8. i 9. veljače, a Grad Đakovo i njegova Turistička zajednica pripremili su još bogatiji i raznovrsniji program nego ranijih godina s velikim brojem sudionika. Đakovački bušari, rekla je direktorica TZ-a Marija Burek, jedni su od najvećih pokladnih, odnosno karnevalskih manifestacija u Republici Hrvatskoj. – U subotu 8. veljače od 9 do 17 sati očekuje nas Gastrofest „Mrsna i nemrsna jela kroz poklade i korizmu“ gdje ćemo imati priliku uživati u tradicijskim autohtonim proizvodima, prijavilo se ukupno 50 izlagača. Održat će se i ocjenjivanje i degustacija kobasice, a sve se dovija na gradskom korzu, rekla je Marija Burek te najavila pokladnu povorku koja kreće u 15 sati istim putem kao i ranijih godina, od Gupčeve ulice preko korza kroz Tomislavovu i Školski prolaz do Gradske nastavno-športske dvorane. Ispred zgrade Gradske uprave održat će se ceremonijal predaje ključeva Grada Đakova Bušarskoj republici. U dvorani će biti dodijeljena priznanja nagrađenim dječjim skupinama i organizirana pokladna dječja zabava. Za odrasle sudionike, također u dvorani, bit će održan glazbeni program u kome će nastupiti sastav Koktelsi te okrjepa za sve sudionike. Idućeg dana, u nedjelju, održat će se Pokladno jahanje u Širokom Polju koje organizira tamošnja Konjogojska udruga i počinje u 11 sati.

Odaziv skupina ove godine iznimno je velik pa će u pokladnoj povorci biti njih 47 s približno dvije tisuće sudionika iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije. Posjetitelji će imati priliku vidjeti i neke nove maske kao i one koji dugi niz godina dolaze u Đakovo. Od tradicijskih maski tako dolaze Zvončari s područja Kastavštine, tri skupine, potom Mohačke buše, Petaračke buše, Vukojevački starcevi, dok od modernih maski dolaze skupine iz Opatije, Primoštena, Sinja, zastupljena je cijela RH. U gradu su ove godine postavljeni novi ukrasi, a novina je i poziv za ocjenjivanje najbolje uređenih ugostiteljskih i poslovnih objekata na temu Đakovačkih bušara.

Barbara Šimić Gams rekla je kako je gradski vrtić tradicionalni sudionik Đakovačkih bušara. – Uz veliki trud naših odgojitelja i roditelja djece izrađuju se zadnjih nekoliko tjedana maske. Ove godine imamo 10 skupina, u pokladnoj povorci će osim naše tri vrtićke kuće sa svojim najstarijim skupinama sudjelovati i skupine predškolaca s područja Grada i prigradskih naselja kao i okolnih općina u kojima održavamo program predškole. Očekujemo sudjelovanje više od 300 djece, rekla je zamjenica ravnateljice Šimić Gams. Organizatori 26. Đakovačkih bušara su Grad Đakovo i Turistička zajednica Grada Đakova, pokrovitelj je Osječko-baranjska županija, a održavanje su pomogli i donatori. Suorganizatori su SAKUD Grada Đakova, SAKUD Đakovštine, KUD Sklad Đakovo, Udruga kulinara Đakovački kulin, Državna ergela Đakovo i Lipik, Konjogojska udruga Široko Polje i Vatrogasna zajednica Grada Đakova.

Izvor: Grad Đakovo