Danas su u Maloj vijećnici pred okupljenim medijima gradonačelnik Marin Mandarić i direktorica TZ Grada Đakova Marija Burek predstavili program 55. Đakovačkih vezova.

Na samom početku gradonačelnik je istaknuo kako je sretan i uzbuđen što ćemo ove godine imati Đakovačke vezove:

“Naravno da je bilo zahtjevno sastaviti program i organizirati ga u skladu s trenutno važećim mjerama i preporukama te poštujući trenutnu epidemiološku situaciju. Ne samo na području Grada Đakova, nego i puno puno šire. Ono što je najvažnije, centralna i najvažnija događanja u sklopu Đakovačkih vezova na koja smo navikli do sada i koja su dio tradicije Đakovačkih vezova održat će se i ove godine.”

Gradonačelnik je dodao kako tu misli na događanja koja čuvaju tradiciju, od svečanog otvaranja vezova, kroz nastupe KUD-ova do svečane povorke nedjeljom ujutro i zatvaranja Đakovačkih vezova.

Zemlja partner ovogodišnjih Đakovačkih vezova je Mađarska koja će se predstaviti u subotu 3. srpnja na gradskom korzu kroz gastro program, radionice i tradicijske obrte. Navečer će se predstaviti i kroz kulturni program kada će na pozornici u Strossmayerovom parku nastupiti ansambl “Bartok” iz Budimpešte s početkom u 21:00 sati.

Kroz program je detaljno prošla direktorica TZ Grada Đakova Marija Burek.

Program započinje 18., 19. i 20. lipnja Danima otvorenih vinskih podruma Đakovačkog vinogorja.

U ponedjeljak 21. lipnja u Kući Reichsmann održat će se otvorenje izložbe fotografija Silvije Butković pod nazivom “Poljem ravnim pustit ćemo vrance”, a isti dan se u Strossmayerovom parku održavaju 20. Ivanjski kresovi.

U utorak 22. lipnja započinju programi Malih vezova o kojima više možete pročitati ovdje.

Od 24. do 26. lipnja održavaju se Đakovački rezovi čiji je središnji događaj Etno film festival “Srce Slavonije”. Na festivalu će se prikazivati 15 filmova online u dopodnevnim projekcijama i poslijepodne uživo n korzu. Filmovi su pristigli iz raznih zemalja diljem svijeta: Portugal, Gvineja, Italija, Bangladeš, Kolumbija…

26. lipnja u prostorijama KUD-a “Sklad” očekuje nas radionica za odrasle pod nazivom Šlinganje, a isti dan je i samostalni koncert KUD-a “Tena”.

U četvrtak 1. srpnja održat će se izložba vunenih prekrivača u Muzeju Đakovštine, a petak 2. srpnja rezerviran je za svečano otvorenje Đakovačkih vezova pod nazivom “Moja duša bećarska” koje će se održati u 20:00 sati.

Subota 3. srpnja vezana je za zemlju partnera, predstavljanje gostujućih skupina i vokalno-instrumentalni koncert ansambla Lado u Strossmayerovom perivoju.

Na vezovsku nedjelju održat će se tradicionalna povorka ulicama Đakova s 40-ak skupina. Dio povorke bit će i zaprege te jahači, a organizator tog dijela povorke je konjogojska udruga Široko Polje. Nakon povorke u Strossmayerovom parku održat će se Međunarodna smotra folklora, Smotra folklora Hrvatske i Smotra folklora Slavonije i Baranje. Večer je rezervirana za program “Slavonijo, zemljo plemenita”, odnosno za izbor najbolje nošenog narodnog ruha Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema.

3. i 4. srpnja program će se odvijati i na Đakovačkoj ergeli, a bit će vezan isključivo uz jednoprege i dvoprege.

Glazbeni program 55. Đakovačkih vezova održavat će se na pozornici iza Male crkve, a možete ga cijelog vidjeti ovdje.

Na kraju svega gradonačelnik Marin Mandarić dodao je kako je zbog situacije vezane uz koronavirus program podložan promjenama. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u izradi programa. Pozvao je sugrađane i goste na veselje, ali i na oprez kako bi se i dogodine mogle održavati ovakve manifestacije.

Opširniji program moći ćete pronaći na stranici Đakovački vezovi.

Igor Kretonić
Foto: Moje Đakovo