• Adventski sajam od 13. prosinca – obrti, udruge, OPG-ovi, domaće radinosti
  • Prvi put “Duvanjski advent u Đakovu“
  • Adventski sajmovi i u trima prigradskim naseljima
  • Koncerti poznatih glazbenika
  • 15.000 posjetitelja na lanjskom Adventu u Đakovu
  • 16 posto povećanje noćenja

Program Adventa u Đakovu koji je započeo paljenjem prve svijeće 30. studenog ove godine na adventskom vijencu pred katedralom predstavili su danas u Maloj vijećnici Grada Đakova gradonačelnik Marin Mandarić, njegov zamjenik Robert Francem i direktorica Turističke zajednice Grada Đakova Marija Burek. Advent u Đakovu sastavni je dio bogatog programa „Svome gradu za blagdane“ koji traje sve do 8. siječnja 2020. godine, a dio programa je već održan. Gradonačelnik Mandarić rekao je kako središnji dio Adventa u Đakovu počinje s Adventskim sajmom 13. prosinca na Trgu J. J. Strossmayera.

Kao i ranijih godina sajam će se protegnuti sve do Nove godine, a klizalište bi trebalo ostati i iza toga ovisno o vremenskim prilikama, rekao je gradonačelnik. Direktorica TZ Grada Đakova Marija Burek rekla je kako se manifestacija odvija pod sloganom „Čaroliji nema kraja na Adventu đakovačkog zavičaja“ i održava se do 31. prosinca ove godine. – Središnji dio počinje 13. prosinca uz Adventski sajam i klizalište, a važno je istaknuti i Božićni bal lipicanaca koji se s dvije predstave održava 14. prosinca i koji ove godine ima potporu Hrvatske turističke zajednice, rekla je Burek dodavši kako o velikom interesu za taj događaj govori činjenica da su karte rasprodane nekoliko mjeseci unaprijed.

Državna ergela Lipicanaca kao suorganizator manifestacije upotpunjuje program Adventa u Đakovu s vožnjama fijakerom i programom Moj advent na lipicancu gdje je organizirano jahanje za djecu u ovom vremenu. – Vrlo su atraktivne noćne vožnje fijakerom što i ove godine pobuđuje veli interes posjetitelja, dodala je Marija Burek. Važan dio programa je i Đakovačka božićna utrka koja će se održati 21 prosinca i očekuje se između 300 i 400 sudionika.

U vrijeme Đakovačkog adventa ovdašnji restorani od 1. do 23. prosinca nude posebnu adventsku ponudu, pa će svi posjetitelji moći uživati u tradicionalnim jelima. Advent u Đakovu ove godine ima međunarodni karakter jer u njemu sudjeluju gosti iz grada prijatelja Tomislavgrada iz Bosne i Hercegovine. U program su uključeni i mališani iz dječjih vrtića. Zamjenik gradonačelnika Robert Francem rekao je kako je grad Đakovo počeo disati sa svojom manifestacijom Advent u Đakovu. – Program je obogaćen zabavnim sadržajima i koncertima poznatim izvođača koji svoje nastupe baziraju na prigodnim blagdanskim pjesmama, rekao je Francem.

Tako će 13. prosinca na pozornici na trgu nastupiti No jazz band, idući dan Mia Dimšić, 15. prosinca TS Žitna polja, 19. prosinca Golden string orchestra i Art voice, 20. prosinca Sanja Hajduković i Slavonski vez, 21. prosinca Swingers band, 22. prosinca Petra Antolić i Group, 23. prosinca MVS Bećarine KUD-a Tena, 24. prosinca bit će u crkvi Svih svetih održan koncert Tamburaškog orkestra Općine Semeljci, Ženske klape Certissa i MVS Bećarine KUD-a Tena. Zatim će 26. prosinca na trgu nastupiti Barb&The June, 28. prosinca Soulfingersi, a na Silvestarsku noć Igor Delač i Aura band.

I ove godine bit će postavljene žive jaslice na Badnjak na trgu. Prošlogodišnji Advent u Đakovu posjetilo je govore pokazatelji 15.000 posjetitelja, a za očekivati je da će isti ili i veći broj biti i ove godine. Novost je i da će ove godine adventski sajam biti održan i u trima prigradskim naseljima Đurđancima, Širokom Polju i Budrovcima. Gradonačelnik Mandarić i zamjenik Francem zahvalili su svim ustanovama, udrugama, društvima kako grada tako i prigradskih naselja na uključenju u program manifestacije.

Izvor: Grad Đakovo