Ministarstvo unutarnjih poslova je s Agencijom za komercijalnu djelatnost (AKD) 4. travnja 2022. godine sklopilo Sporazum o suradnji s ciljem provedbe projekta uvođenja digitalne osobne iskaznice.  

Cilj provođenja kampanje je potaknuti što veći broj građana na aktivaciju i korištenje nacionalnog identifikacijskog osobnog dokumenta kako je definirano Zakonom o osobnoj iskaznici. Projekt digitalne osobne iskaznice financira Europska unija iz fonda NextGeneration EU.
 
Jučer, 13. listopada s početkom u 10:00 sati u Policijskoj upravi osječko-baranjskoj, voditeljica Sektora prodaje u Agenciji za komercijalnu djelatnost Adela Jelinek Bišćan prezentirala je navedeni projekt te objasnila rad i postupak aktiviranja elektroničke osobne iskaznice te izrade Mobile ID na uređaju (platformi) za aktiviranje eOsobne koji je postavljen u predvorju šalter sale.

Mobilni identitet olakšava i pojednostavljuje korištenje e-usluga s najvišom razinom sigurnosti pomoću besplatne mobilne aplikacije Certilia tako da se i preko mobilnih uređaja može predate:

  • zahtjev za putovnicu ili vozačku dozvolu
  • zatražiti dostava dokumenata na kućnu adresu
  • upotrebljavati Portal zdravlja ili se naručiti za pregled kod liječnika
  • prijaviti novorođenče
  • upisati dijete u dječji vrtić
  • ili potpisati ugovor za što je često potrebno imati udaljeni potpisni certifikat s istom pravnom snagom kao vlastoručni potpis i koji omogućava kvalificirano elektroničko potpisivanje dokumenata bez čitača i kartice.


Više informacija na stranicama www.eid.hr

Video upute za aktivaciju:
–   eOsobne iskaznice Aktivacija elektroničke osobne iskaznice – YouTube,
–   MobileID Aktivacija mobileID osobne iskaznice – YouTube,
–   Video prikaz prijave u sustav e-građani: MobileID prijava u e-Građani.

PU osječko-baranjska: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Ministarstvo unutarnjih poslova