U petak, 15. prosinca 2023. predstavljen je Zbornik Muzeja Đakovštine 16. Najnoviji Zbornik obilježila je promjena dizajna naslovnice. Na naslovnici je fotografija iz fundusa Muzeja Đakovštine, Đakovačka Breznica iz 1963. godine.

Zbornik su predstavili dvoje urednika, dr.sc. Branko Ostajmer i ravnateljica Marina Božić i knjižničarka Andrea Heđi.

Marina Božić predstavila je dio članaka koji se nalaze u Zborniku i rekla nešto više o samoj povijesti tiskanja Zbornika i urednicima u kronološkom slijedu od prvog Zbornika koji je tiskan 1978. do danas i predstavila je članove uredništva novog Zbornika. Zbornik je obuhvatio osam izvornih znanstvenih članaka, četiri pregledna i jedan stručni članak. Branko Ostajmer predstavio je tri članka koji su iz područja njegovog užeg interesa, a imao je i ulogu anonimnog recenzenta te je svojim savjetima i podrškom sudjelovao u kreiranju Zbornika.

Andrea Heđi osvrnula se na kritike, ocjene i prikaze recentnih publikacija i izvješća o radu Muzeja Đakovštine u 2021. i 2022. godini i rekla nešto o nekrolozima posvećenima Ivanu Paviću, Igoru Rogini i Ivanu (Ivici) Lasiću.

Zbornik je dostupan za kupnju u Muzeju Đakovštine po cijeni od 5,40 eura i u pdf-u na mrežnoj stranici Muzeja Đakovštine te na poveznici Hrčak- portal Hrvatskih znanstvenih časopisa (https://hrcak.srce.hr/zmdj).

Izvor|Foto: Muzej Đakovštine