U večernjim satima subote 2. travnja u društvenom domu Josipovca Punitovačkog u organizaciji josipovačke Matice slovačke održana je u nazočnosti od osamdesetak osoba promocija knjige  „Tradicijska kultura Josipovca Punitovačkog, kako nam je dobro bilo“.  Autorica knjige je Anica Popović, učiteljica likovne kulture u josipovačkoj osnovnoj školi, sada u mirovini, ujedno i voditeljica josipovačke likovne grupe „Kontrast“, voditeljica  ekipa ženskog nogometa josipovačkog NK „Omladinca“ i dugogodišnja voditeljica-koreograf dječjih i odraslih folklornih skupina josipovačkog SKUD-a „Braća Banas“.

Nakon hrvatske i slovačke himne, nastupa ŽPS josipovačkog SKUD-a, slušanja audio snimke jedne stare slovačke pjesme iz 2001. godine, uvodne riječi predsjednice josipovačke Matice slovačke Rozalije Kukučka, o knjizi su uz autoricu Anicu govorili i recenzent dr. sc Sandra Kralj Vukšić, ravnateljica Slovačkog kulturnog centra u Našicama, prevoditelj teksta na slovački jezik Vlatko Miksad, prof. iz Iloka i Slavko Mihalina prof., stručni suradnik  notnih zapisa.

Predsjednica josipovačke Matice Rozalija Kukučka uručila je autorici u ime Matice mobitel, a potom su čestitke uz cvijeće uputili i predsjednik Saveza Slovaka  RH u ime nakladnika, Mirko Vavra,  članica Savjeta za nacionalne manjine RH Branka Baksa, načelnik Općine Gorjani Ivan Lović,  u ime Općine Punitovci i načelnice Jasne Matković (naknadno pristigle), urednik „Đerma“ Glasila Općine Punitovci Mirko Knežević, predsjednik josipovačkog NK Zdravko Krha, a cvijeće su uručili i predsjednik josipovačkog SKUD-a Marijan Batorek, dopredsjednik Matice i član likovne grupe Adam Konjušak. Čestitke je uputio i predsjednik osječke Matice slovačke i višegodišnji predsjednik Saveza Slovaka Andrija Kuric, prof.

Knjiga u vidu monografije na 168 stranica A4 formata fotografijom i tekstom na hrvatskom i slovačkom jeziku prikazuje običaje Josipovca, životne-obiteljske, društvene, kalendarske-godišnje i radne-gospodarske, uz pjesme s notnim zapisima.

Knjiga je tiskana u nakladi od 300 primjeraka, nakladnici su Savez Slovaka RH, Matica slovačka Josipovac i Certisa d.o.o uz sufinanciranje Savjeta za nacionalne manjine RH i Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina RH.

Po završetku promocije nazočnima je bez naknade darovana knjiga, a potom je uslijedilo druženje uz domjenak i tortu u obliku promovirane knjige.

Tekst|Foto: Mirko Knežević