Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara, u četvrtak 14. studenoga, OŠ Josipa Antuna Ćolnića posjetio je vukovarski branitelj i književnik Drago Maksimović, koji je ondje predstavio svoju knjigu: Vukovar. „Grad tisuću istina“ u kojoj piše o svojim suborcima i nekim događajima iz obrane Vukovara.

Drago Maksimović umirovljeni je hrvatski bojnik koji je u Domovinskom ratu bio pripadnik 204. vukovarske brigade od njezinog osnutaka te posljednji zapovjednik 68. bojne Vojne policije.

Kratki program vodio je nastavnik povijesti Mario Racić, a upotpunili su ga školski tamburaši i recitatori čitajući ulomke iz knjige. Drago Maksimović je pri ulasku u školu odmah posjetio školsku blagovaonicu koju je zadnji puta posjetio prije 28 godina nakon probijanja kroz neprijateljske redove. U jednom dijelu knjige čak i opisuje taj kratki boravak u školi, a on mu je ostao u sjećanju kao prvi trenutak smirenja i okrjepe nakon dugoga vremena.

Maksimović je učenicima odgovorio na sva pitanja o knjizi i Domovinskom ratu, a učenicima je i poklonio dva primjerka svoje knjige.

Igor Kretonić

Izvor: OŠ Josipa Antuna Ćolnića