Predstavljanje monografije održano je u subotu 22. kolovoza u 20 sati u Centru za kulturu u Đakovu. Predstavljanju su prisustvovali brojni bivši i sadašnji igrači i djelatnici NK Torpedo Kuševac, sportski prijatelji i uzvanici, uz ograničen broj mjesta uslijed Covid-19 pandemije.

Voditeljica predstavljanja bila je Maja Muškić, a uvodne riječi i pozdravne govore održali su sadašnji predsjednik NK Torpedo Kuševac Franjo Milković, predsjednik Vijeća mjesnog odbora Kuševac Ivan Andrić, zamjenik župana OBŽ Petar Lagator (inače Kuševčanin i bivši višegodišnji član uprave NK Torpedo), te gradonačelnik Đakova Marin Mandarić. Također je u ime sportskih prijatelja pozdravnu riječ uputio i predsjednik HNK Đakovo Croatia Ivan Mikulić.

Monografiju je zatim predstavio recenzent, profesor Miroslav Šola, koji je iznio što ona sadržajno donosi i na koji način je sadržaj organiziran, istaknuvši njenu vrijednost kako za sve one koji su na bilo koji način sudjelovali u radu i uspjesima kluba tijekom proteklih 50 godina, tako i za buduće generacije i potencijalno nekoga tko će jednog dana napisati neku drugu monografiju o toj temi.

Zatim je autor i glavni urednik monografije Josip Barišić – Baja, inače dugogodišnji član uprave NK Torpedo na različitim pozicijama, predstavio knjigu osvrnuvši se na korištene izvore, te izazove i poteškoće u prikupljanju potrebnih informacija, zahvalivši se svima koji su pomogli u nastajanju knjige. Osvrnuo se i osnutak kluba te na najveće uspjehe NK Torpedo Kuševac tijekom prvih 50 godina postojanja. Na kraju emotivnog govora zahvalio se svojoj obitelji na podršci.

Sama monografija na 244 stranice donosi obilje informacija o radu kluba od osnutka 1969. godine, popraćenih brojnim fotografijama. Sadržaj je kronološki organiziran po natjecateljskim sezonama i podijeljen na pet dijelova – desetljeća rada. Osim opširnih informacija o sportskim uspjesima i neuspjesima tijekom navedenog vremena, monografija donosi i popise igrača i članova uprave po desetljećima, uključujući i podatke o broju odigranih utakmica i postignutih zgoditaka. Također na početku autor piše i o počecima i razvitku samog naselja Kuševac, te o osnutku nogometnog kluba. Knjiga je vrlo vrijedan izvor informacija koje nije bilo nimalo lako sakupiti, te zasigurno prekrasna uspomena svima koji su sudjelovali u radu kluba tijekom njegovih prvih 50 godina.

Igor Kretonić

Foto: Josip Kazalicki