Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD) domaćin je sastanka Upravnog odbora FEAMC-a (Europske federacije katoličkih liječničkih društava) čije je održavanje započelo 30. svibnja i trajalo do 2. lipnja ove godine u Đakovu i Vukovaru. Tim povodom na poziv FEAMC-a danas je u Đakovu, u Središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici, organizirana konferencija na temu „Profesionalni i etički izazovi u medicini tijekom ratnih sukoba“ što je prilika da se liječnicima iz Europe prikažu iskustva hrvatske ratne medicine te stradanja zdravstvenih ustanova i zdravstvenih djelatnika tijekom Domovinskog rata. Konferencija je okupila oko 70 sudionika, liječnika koji su u Đakovo došli iz drugih krajeva Hrvatske i zemalja Europe. Sve ih je na početku skupa pozdravio gradonačelnik Đakova i zastupnik u Hrvatskom saboru Marin Mandarić te im zaželio dobrodošlicu u naš grad.

Kako je istaknuto, jedna od prvih žrtava svih ratova redovito je i zdravstveni sustav. Budući da trenutno bjesne brojni oružani sukobi diljem svijeta (Rusija-Ukrajina, Izrael-Palestina, Sirija, Mijanmar, Sudan, Burkina Faso, Haiti…), ratna medicina postaje sve važnija tema. Nažalost, tijekom ratnih sukoba ponekad bivaju napadnute i zdravstvene ustanove, a mnogi zdravstveni djelatnici i sami postaju žrtve ratova. Liječnici i drugi zdravstveni djelatnici suočeni su s nizom profesionalnih i etičkih izazova u pružanju odgovarajuće zdravstvene skrbi i u takvim ekstremnim uvjetima.

„Cilj ove konferencije je razmotriti profesionalne i etičke izazove u medicini tijekom ratnih sukoba, prikazati iskustva hrvatske ratne medicine te stradanja zdravstvenih ustanova i zdravstvenih djelatnika tijekom Domovinskog rata za vrijeme kojega su hrvatski zdravstveni djelatnici odigrali važnu ulogu u očuvanju funkcionalnosti zdravstvenog sustava u ekstremnim uvjetima rata, a ujedno podnijeli herojske napore u pružanju skrbi i vojnicima i civilima, nerijetko i onima s neprijateljske strane“, pojasnio je ispred organizatora, predsjednik Podružnica HKLD-a u Đakovu, Mirko Petrošević, dr. med. Brojni liječnici okupljeni u Đakovu sinoć su sudjelovali u misnom slavlju svetkovine Tijelova. Za sutra je planiran posjet Vukovaru – Memorijalnoj bolnici, Memorijalnom groblju, Ovčari, Vodotornju i drugim mjestima koja svjedoče stradanja tijekom Domovinskog rata.

Grad Đakovo: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Grad Đakovo