Gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan je, u društvu svoga zamjenika Roberta Doke, župana Nikole Dobroslavića i županijske pročelnice Žakline Marević, primio predstavnike Osječko-baranjske županije na čelu sa županom Ivanom Anušićem i njegovim zamjenikom Matom Lukićem, predstavnike Grada Đakova, gradonačelnika Marina Mandarića i njegovog zamjenika Antuna Galića, načelnika Općine Drenje Slavka Dešića te predsjednika Udruge lađara Neretve Luku Oršulića.

Na sastanku ih je gradonačelnik Milan upoznao sa znamenitostima grada Metkovića, većim projektima koje su realizirani na području Grada te onima koji su u tijeku. Sudionici sastanka izrazili su zadovoljstvo što je jučer u Metkoviću, dan uoči Maratona lađa, organiziran 1. Festival tradicija – Slavonija i Baranja na Neretvi.

– Taj Festival bio je odlična prilika da se dvije županije pobliže upoznaju, prezentiraju svoju kulturu i tradiciju te da se naši gospodarstvenici povežu. Složili smo se kako ćemo suradnju zasigurno nastaviti i u budućnosti s nekim novim projektima, na obostrano zadovoljstvo. Poslije sastanka, zajedno smo obišli štandove izlagača te gastro šator u kojem se kuhao neretvanski brudet i slavonski čobanac. Sve delicije, proizvodi, rukotvorine i atmosfera jučer su još jednom potvrdili da su Neretva i Slavonija izvrsna kombinacija, s čim se, siguran sam, slaže i mnogobrojna publika koja je posjetila Festival, – poručio je Milan.

Na 1. Festivalu tradicija bilo je ukupno 12 izlagača s područja Grada Đakova i Osječko-baranjske županije. Grad Đakovo i Osječko-baranjska županija su imali svoje štandove s promotivnim materijalima, te je bilo još deset izlagača. Među njima su bili nagrađivani nositelji obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, dva najbolja mlada poljoprivrednika 2018. i 2019. godine, te najbolji OPG u 2015. godini u RH Gorana Janče. Također i nositelji oznake Golden Panonian Quality. Zanimljivo je da je u kuhanju čobanca uz Grad Đakovo sudjelovala i Općina Drenje na čijem se području održava KUP Borovik i utrka lađara na području Đakovštine. U glazbenom dijelu programa nastupili su KUD Perkovčani iz Novih Perkovaca i TS Dyaco. Uz čobanac prodavao se brudet, a prikupljena sredstva, oko 10 tisuća kuna koristit će za kupnju mamografskog aparata za Dnevnu bolnicu u Metkoviću. Udruga život zahvalila se organizatorima i Gradu Đakovu na prikupljenim sredstvima.

Izvor: Metković news/Grad Đakovo