U dvorani đakovačkog Centra za kulturu sinoć, 23. ožujka, je hrvatskom premijerom predstave „Bjegunci“  koja je premijerno izvedena u Novom Sadu u sklopu programa Europske prijestolnice kulture (EPK), otvoren 14. međunarodni festival kazališnih akademija Dioniz.

Stotinjak studenata i profesora kazališnih akademija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Njemačke boravit će u Đakovu do 27. ožujka do kad traje Festival. Prije predstave, večeras se okupljenima u dvorani obratio gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić te studentima i profesorima uputio riječi dobrodošlice. Izrazio je zadovoljstvo što se Dioniz nakon dvije godine vratio u svoj uobičajeni termin i što se održava nekoliko dana. Zahvalio je Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku za suradnju.

Svečanom otvaranju Festivala nazočila je pročelnica Konzervatorskog odjela u Osijeku Ivana Sudić, a prisutne je pozdravio prodekan Akademije Anđelko Mrkonjić. On se pak zahvalio Gradu Đakovu što je ove godine dodijelio 20 stipendija učenicima umjetničkih srednjih škola. – Utvaram si da je tome dao prilog i Dioniz. Akademija 2023. upisuje 18. generaciju studenata, rekao je prodekan Mrkonjić.

Prisutne je pozdravila i umjetnička voditeljica Dioniza Selena Andrić koja se osvrnula na 14 godina trajanja Festivala. Zahvalila je svim studentima koji u ovim izazovnim vremenima sudjeluju na Festivalu.