Riječima Matejeva Evanđelja Vi se ne bojte! (Mt 28,5) naslovljena je Uskrsna pastirska poruka i čestitka đakovačko-osječkog nadbiskupa metropolita mons. dr. Đure Hranića, koju je 11. travnja 2022. predstavio na tradicionalnom preduskrsnom susretu s predstavnicima društvenog priopćavanja u Nadbiskupskom domu u Đakovu.

Svoju pastirsku poruku nadbiskup je započeo govoreći o strahu koji je zavladao svijetom jer se čovječanstvo posljednjih nekoliko mjeseci sučeljava na različite načine s onim konačnim – sa smrću. „Još nismo pravo zacijelili boli i rane mnogih čije su zdravlje i život promijenjeni virusnom pandemijom COVID-19, a već se nad nama nadvio novi oblak smrti i neizvjesnosti… Strah se sve više počinje uvlačiti u nas kao temeljni princip života. Strah od gubitka isplanirane budućnosti, beznađe pred razrušenim domovima, praznina ruku kojima mnogi nemaju više koga zagrliti. Ne nazire se svjetlo, sloboda ne pronalazi svoj put. Mir kao da svakodnevno sve više umire s prekinutim djetinjstvima, s brojem poginulih i ranjenih te s povećanjem broja majki koje kao hrabre čuvarice budućnosti u naručju nose golu nadu u novi život. Život kao da je prekriven povojima s Kristova groba“, rekao je nadbiskup Hranić.

Podsjetio je nadalje kako i danas zemljom hodamo kao Golgotom, u vremenu kada nada, pritisnuta križem, pada pod teretom ljudskoga besmisla. „Danas to proživljavaju ukrajinski narod i brojni drugi ljudi. A moćnici prisvajaju i Boga kao samo svoga zaštitnika te svoje prizemne interese opravdavaju višim, ‘metafizičkim’ ciljevima. Nažalost, tako i Bog biva pretvoren u odvjetnika nasilne istine“, rekao je nadbiskup. Ponavljajući riječi anđela: Vi se ne bojte! – upućene ženama koje su na uskrsno jutro došle na Isusov grob, nadbiskup je posvjestio kako Uskrsnuće nije samo sredstvo utjehe, već je najprije temeljni princip života, nije strah niti beznađe, već pobjeda nad sučeljavanjem čovjeka s onim konačnim, s krajem, početak vječnoga života čovjeka, ispunjenje svake nade.

Sve one koji su velikodušno otvorili srca i vrata svojih domova za ratom stradale u Ukrajini, ali i ne samo za njih, nadbiskup je u svojoj poruci nazvao onima koji zapravo žive i svjedoče onaj istinski smisao uskrsne nade, koja se dariva i bori za drugoga. „Ništa što činite neće propasti! Vjeran Bog nagradit će svaku prolivenu suzu i poklonjeni osmijeh“, kazao je nadbiskup Hranić.

Svoju Uskrsnu poruku nadbiskup je zaključio čestitajući: „Svima vama, dragi vjernici, draga braćo svećenici, redovnici, redovnice, vjeroučitelji, župni suradnici i volonteri u karitativnim i socijalnim ustanovama te vjerničkim društvima – vama osvjedočenima takvim iskustvom Kristova uskrsnuća, koji iskazujete velikodušnu kršćansku ljubav i solidarnost prema najpotrebitijima, u zajedništvu s mons. Ivanom Ćurićem, pomoćnim biskupom i mons. Marinom Srakićem, nadbiskupom u miru, želim sretan i blagoslovljen Uskrs, blagdan nade i novoga Života!

Izvor|Foto: Đakovačko-osječka nadbiskupija