Državni zavod za statistiku objavio je procjenu broja stanovnika po gradovima, općinama i županijama na kraju 2020. godine prema kojoj je Hrvatska imala oko četiri milijuna i 48 tisuća stanovnika, što je oko 237 tisuća manje nego na zadnjem popisu 2011. godine.

Stanje je loše posebno na istoku zemlje, gdje je Osječko-baranjska županija izgubila 35.521 stanovnika te sada ima 269.511 stanovnika. Situacija je još gora u Vukovarsko-srijemskoj županiji koja je izgubila čak 17,34% stanovništva te sada broji 148.389 stanovnika.

Od gradova je najveći postotak stanovništva izgubio Vukovar, čak 19,63% (5.434 stanovnika), a pri vrhu liste našlo se i Đakovo koje je izgubilo 10,42% stanovnika, što znači da je grad napustilo 2.892 stanovnika te grad sada broji 24.853 stanovnika.

Situacija je loša i u Slavonskom Brodu, Požegi, Sisku, Kutini, Petrinji, a porastom broja stanovnika mogu se pohvaliti Zagreb, Zadar, Dubrovnik, Kaštela, Samobor i Sveta Nedelja.

Od županija samo tri bilježe rast broja stanovnika: Grad Zagreb, Istarska i Dubrovačko-neretvanska.

“Izvori podataka za procjenu broja stanovnika Republike Hrvatske jesu sljedeća istraživanja: Popis stanovništva, kućanstava i stanova 2011., statistika rođenih, statistika umrlih, statistika unutarnje migracije stanovništva, statistika vanjske migracije stanovništva.

Procjene broja stanovnika obuhvaćaju sve osobe koje su Popisom stanovništva, kućanstava i stanova 2011. uključene u ukupan broj stanovnika Republike Hrvatske, sve osobe koje su rođene, a upisane su u Državnu maticu rođenih u razdoblju od 1. travnja 2011. do datuma procjene, sve osobe koje su umrle, a upisane su u Državnu maticu umrlih u razdoblju od 1. travnja 2011. do datuma procjene te sve osobe koje su se doselile iz inozemstva odnosno odselile u inozemstvo kao i osobe koje su se preselile unutar Republike Hrvatske u razdoblju od 1. travnja 2011. do datuma procjene”, stoji u objašnjenju Državnog zavoda za statistiku.

Ostaje nam čekati rezultate Popisa stanovništva da vidimo hoće li se ove brojke potvrditi.

Igor Kretonić
Izvor: Državni zavod za statistiku
Foto: Grad Đakovo