Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u petak je boravio u Đakovu gdje je u pratnji gradonačelnik Marina Mandarića i njegovih suradnika obišao dva gradilišta na kojima se u ovom trenutku izvode radovi ukupne vrijednosti veće od 15,5 milijuna eura.

Zajedno s ministrom gospodarstva Damirom Habijanom, ministrom obrane Ivanom Anušićem, županom Osječko-baranjske županije Matom Lukićem te drugim suradnicima, upoznao se s velikim projektom gradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda vrijednosti nešto veće od 14,5 milijuna eura. Direktor Đakovačkog vodovoda d.o.o. Ivan Kočiš upoznao je predsjednika Vlade RH s budućom funkcijom uređaja. Pojasnio je kako je uređaj namijenjen pročišćavanju otpadnih voda grada Đakova, prigradskih naselja i dijela okolnih naselja Đakovštine. Stupanj pročišćavanja je treći, a kapacitet 33.000 ES (ekvivalent stanovnika). U sklopu projekta izgrađuje se i postrojenje za solarno sušenje mulja kojim bi se mulj koji nastaje u procesu pročišćavanja sušio do sadržaja od 90 posto suhe tvari.

Premijer se potom uputio na obližnje odlagalište otpada Vitika gdje je u tijeku gradnja nove kazete za odlaganje otpada, a koja se gradi u sklopu sanacije ovog odlagališta komunalnog otpada. Ukupna vrijednost investicije iznosi 1.091.854,88 eura od čega 75 posto financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a 25 posto financira Grad Đakovo. Ondje ga je dočekao direktor Univerzala d.o.o. Stjepan Ripić.

Grad Đakovo: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Grad Đakovo