U povodu obilježavanja Dana Osječko-baranjske županije, kao i 30. obljetnice njena osnivanja, u petak je u Osijeku održana Svečana sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije. Sjednica je održana u Gospodarskom centru OBŽ, prije dva mjeseca završenoj, a jednoj od najvažnijih investicija Osječko-baranjske županije, na čijem je području uz sufinanciranje Europske unije od 2017. godine do sada investirano 1,7 milijardi eura malih, srednjih i velikih kapitalnih projekata.

Uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, sjednici su nazočili saborska zastupnica Nataša Tramišak kao izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler, saborski zastupnici, državni tajnici i ravnatelji uprava, članovi diplomatskog zbora, župani, gradonačelnici i načelnici općina, predstavnici Sveučilišta, vjerskih ustanova, Hrvata iz Bosne i Hercegovine i Srbije te drugi uzvanici.

Župan Ivan Anušić je uvodno rekao da je Osječko-baranjska županija od osnivanja i unatoč turbulentnim vremenima, posebno tijekom Domovinskog rata, obnove i mirne reintegracije, uspjela sačuvati svoju tradiciju i identitet. – Želim istaknuti doprinos i žrtvu hrvatskih branitelja u obrani Županije i cijele Domovine i na tome im od srca zahvaljujem. Bez njih Hrvatska ne bi bila samostalna i neovisna država, potom i članica EU i NATO-a. Danas svi zajedno gradimo županiju po mjeri slavonskog i baranjskog čovjeka, istakao je.

– Pozitivni i konkretni rezultati u posljednjih nekoliko godina pokazatelji su suradnje na svim razinama upravljanja unutar naše županije, politike partnerskog odnosa sa svim jedinicama lokalne samouprave i suradnje sa susjednim županijama, a posebno suradnje s predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem i svim ministarstvima. Uz ovu snažnu potporu osigurana su značajna europska i nacionalna sredstva pomoću kojih bržom dinamikom realiziramo naše projekte u svim gradovima i općinama na području županije, a u skladu s potrebama lokalnog stanovništva – rekao je župan Anušić.

Naglasio je završene strateške projekte velike vrijednosti kao što su Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće, sustavi navodnjavanja, Gospodarski centar OBŽ, Regionalni centri kompetentnosti, Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske, izgradnja Srednje škole Donji Miholjac i 10 nastavno-sportskih dvorana, a iznimno važnima smatra i strateške projekte gradova i općina.

Od projekata u tijeku i predstojećih izdvojio je projekt izgradnje novog Kliničkog bolničkog centra u Osijeku, stavljanje u funkciju vojarne u Belom Manastiru, izgradnju I. gimnazije u Osijeku, ulaganja u sport i sportsku infrastrukturu, ali i značaj sustavne suradnje s Hrvatima u susjednim državama i politike međunarodnog otvaranja županije.

– Prateći nacionalnu razinu i prilike koje omogućava Vlada RH u svim sektorima društva, Osječko-baranjska županija realizirala je niz projekata kojima se svi ponosimo. Osim velikih nacionalnih projekata, iznimno su važni i kapitalni projekti lokalne i regionalne razine kojima se ostvaruju potrebe građana i značajno utječe na razvoj pojedine sredine. U OBŽ posljednjih godina zabilježeni su dobri poslovni rezultati poduzetnika te je evidentna promjena trendova zbog čega možemo zaključiti da Grad Osijek i Osječko-baranjska županija imaju jasan i pozitivan smjer razvoja. Čestitam županu i Osječko-baranjskoj županiji na svemu do sada realiziranom i dajem podršku za nastavak kvalitetnog rada i završetak svih planiranih projekata – kazala je saborska zastupnica Nataša Tramišak.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pohvalio je kontinuiranu suradnju Osječko-baranjske županije s Vladom koja je rezultirala revitalizacijom i snažnim razvojem Županije.

– Mislim da smo napravili sjajne iskorake za Osječko-baranjsku županiju, dovršen je Koridor Vc, izgrađeni su Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće, Gospodarski centar OBŽ, ulaže se u Sveučilište, aglomeracije, poljoprivredu, zaštitu okoliša te zaista nema teme koja ovdje nije bila projekt. Vidljivo je da je upravo ova Županija najagilnija i najučinkovitija te zaista jako uspješna u privlačenju i korištenju europskih fondova, prekograničnoj suradnji i partnerstvu s drugim donatorima, čime su se stekli preduvjeti za daljnji kvalitetni gospodarski razvoj ne samo Osječko-baranjske županije, već i cijele Slavonije – rekao je premijer Plenković. Najavio je i rješavanje pitanja izgradnje novog KBC-a Osijek te povratak Hrvatske vojske u vojarnu u Belom Manastiru. Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić istakao je da je lijepo vidjeti niz projekata koji su realizirani u proteklom razdoblju diljem županije. Kazao je da Grad Osijek trenutno provodi investicije vrijedne više od 150 milijuna eura, koji su nastali u suradnji s Vladom RH i Osječko-baranjskom županijom.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: OBŽ