U petak, 26. lipnja 2020. poslijepodne u 47. godini života u Đakovu je uslijed zatajenja srca preminuo bogoslov Subotičke biskupije Janoš Kovač. Rođen je 30. rujna 1973. u Baču od oca Andrije i majke Marije, rođ. Lujić. S roditeljima te dvojicom braće i sestrom odrastao je župi Sv. Jurja u Vajskoj u Subotičkoj biskupiji. U rujnu prošle godine kao kandidat svoje rodne biskupije započeo je svećeničku formaciju u Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu i upisao prvu godinu filozofsko-teološkoga studija na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu.

Nakon osnovne škole završava srednju školu za strojarskog tehničara u Odžacima, poslije koje radi u samostalnom građevinskom obrtu. Odrastao je uz svoju župnu zajednicu u Vajskoj kao zauzet i uzoran vjernik, najprije kao ministrant, a kasnije i kao član župnog pastoralnog vijeća. Od 2015. godine intenzivnije razmišlja o svećeničkom pozivu te se iste godine prijavljuje u Red bosonogih karmelićana. Iskustvo redovničke postulature u Somboru i novicijata u Grazu (Austrija) pomoglo mu je u dodatnom promišljanju te je svoj život odlučio usmjeriti i posvetiti službi dijecezanskog svećenika. Godine 2019. prijavljuje se subotičkom biskupu mons. Janošu Penzešu, koji ga prima kao kandidata svoje biskupije i šalje u Bogoslovno sjemenište u Đakovo.

Sjemenišni odgojitelji i bogoslovi s velikim su ganućem prihvatili nenadanu smrt člana svoje zajednice. Svjedoče da su preminuloga Janoša doživljavali kao uzorna bogoslova i savjesnoga studenta. Iako je po godinama bio mnogo stariji od većine bogoslova i studenata s kojima je dijelio svakodnevicu i studentski život, sa svima je razvijao iskreno i radosno prijateljstvo, pružajući im istovremeno i osobno svjedočanstvo vlastitoga iskustva i rada, a prije svega životne snage vjere i kršćanskog pouzdanja. Strpljivo se nosio i sa zdravstvenim poteškoćama, uzrokovanima ponajviše problemima hipertenzije, u čemu je, također, pokazivao primjernu zrelost.

Smrt bogoslova Janoša preklopila se s vremenom kad je i Bogoslovno sjemenište bilo pogođeno kušnjom i opasnostima pandemijske zaraze. Prije nemilog događaja negativni su rezultati testiranja pokazali da, ni preminuli Janoš, kao ni jedan drugi bogoslov sjemenišne zajednice u Đakovu, nije zaražen korona virusom.

U večernjim satima lijes s tijelom pokojnoga Janoša bio je izložen u predvorju središnje sjemenišne kapele Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, gdje se zajednica liturgijskom molitvom oprostila od svog preminuloga člana, „prihvaćajući – kako je istaknuto – u skrušenosti i poniznosti Božju spasiteljsku Promisao i Ljubav, koja je za Janoša sada odredila ‘drugi put’, moleći da svemogući Bog, po zagovoru Djevice Marije, Zaštitnice sjemeništa, primi pokojnoga Janoša u radost zajedništva s raspetim i uskrslim Gospodinom, a nama što ostajemo bude utjeha i zaštita“.

Mjesto i vrijeme ukopa odredit će se u dogovoru sa Subotičkom biskupijom te rodbinom preminuloga bogoslova.

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija