Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Sektora kriminalističke policije Policijske uprave osječko-baranjske, utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su 55-godišnjak, 45-godišnjak, 41-godišnjak i 43-godišnjakinja s područja naše i Vukovarsko-srijemske županije počinili kaznena djela Subvencijska prijevara, Krivotvorenje službene ili poslovne isprave i Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Tijekom 2015. i 2016. godine 41-godišnjak je, kao odgovorna osoba jedne od uključenih tvrtki, ispostavio tri neistinita računa za neobavljene radove krčenja i obrade zemljišta 45-godišnjaku, koji je vlasnik poljoprivrednog obrta, u iznosu većem od 290.000 eura, temeljem čega je 45-godišnjak podnio zahtjev za potporu te mu je agencija isplatila 70% fakturiranog iznosa, odnosno oko 200.000 eura nepripadajuće potpore.

U cilju prikrivanja nezakonitog raspolaganja dobivene potpore počinitelji su počinili više kaznenih djela čime su oštetili više pravnih osoba za više tisuća eura, a sebi pribavili protupravnu imovinsku korist.

Tijekom obavljene kontrole u veljači 2022. godine u cilju prikrivanja nezakonito dobivene potpore 43-godišnjakinja kao upraviteljica braniteljske zadruge dostavila je agenciji krivotvorenu narudžbenicu i račun tvrtke.

Ukupna nastala materijalna šteta cijeni se više od 490.000 eura.

PU osječko-baranjska: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Moje Đakovo