NK Jedinstvo Rad iz  Đakova po dobrome će pamtiti sezonu 1988./1989. kada su se natjecali u II. HNL Istok predvođeni trenerom Milanom Burušom.

Posebno su uspješni nogometaši Jedinstva bili u proljeće 1989. godine, kada su nakon zimskih priprema odrađenih u Đakovštini te u Umagu odigrali niz odličnih utakmica te do samoga kraja bili u utrci za prvaka.

Odigrali su te sezone nogometaši Jedinstva i mnoge prijateljske utakmice s velikim klubovima, a ona koja se najviše pamti zasigurno je utakmica odigrana 6. lipnja 1989. na Pazarištu povodom 750 godina Grada Đakova u kojoj su snage odmjerili sa zagrebačkim Dinamom.

Generacija Dinama iz sezone 1988./1989. nije jedna od sjajnijih iz povijesti ovog zagrebačkog kluba, ali tribine đakovačkog Pazarišta svejedno su bile dupkom pune.

Utakmica je bila jednosmjerna te su gosti iz Zagreba slavili rezultatom 5:0 i pokazali zašto su, unatoč slabom kadru, ipak na kraju sezone došli do petog mjesta u prvenstvu Jugoslavije koje je te godine osvojila Vojvodina za koju je branio Đakovčanin Čedo Maras.

Za Jedinstvo Rad nastupili su: Josip Begović, Željko Kovač, Mirko Kajba, Anto Mikešić, Željko Rupčić, Zvonimir Zorić, Darko Mršić, Marinko Mašić, Tomislav Šetka, Antun Francem i Nenad Zorić. Još su igrali: Ivan Petrović, Igor Toth, Zdravko Babić, Mirko Jularić, Nedjeljko Matković, Ante Nevistić, Darko Blažević, Darko Mihaljević i Tihomir Gavran. Trener: Milan Buruš.

Neki od igrača koji su nastupili za Dinamo bili su: Dražen Ladić, Sreten Ćuk, Slavko Ištvanić, Damir Lesjak, Fabijan Komljenović, Zvonimir Soldo, Vlado Kasalo, Željko Cupan, Dražen Besek, Mirko Lulić. Ekipu Dinama iz sezone 1988./1989 možete vidjeti ovdje.

Utakmicu je sudila sudačka trojka Stošić, Vranarčić, Leutarević.

Igor Kretonić
Izvor: Željko Kovač: Povijest nogometa od NK Jedinstvo do HNK Đakovo Croatia 1962. – 2016.