Prije točno dvadeset godina naš grad posjetio je papa Ivan Pavao II., a dočekali smo ga pjesmom ispred katedrale.

Bilo je to 7. lipnja 2003. godine, grad je bio pun vjernika koji su jedva čekali da vide papu Ivana Pavla II. u svome gradu. I dan danas prisjećamo se s osjećam sreće tog lijepog događaja. Papa Ivan Pavao tada je bio bolestan, ali unatoč tome podigao je svoju ruku, pozdravio Đakovčane i blagoslovio ih.

Procjenjuje se kako je toga dana u Đakovu čak nekoliko desetaka tisuća ljudi čekalo papin dolazak. Njegov dolazak iz Osijeka najavilo je zvono đakovačke katedrale u 13:35. U Đakovačkom dvoru dočekali su ga đakovački i srijemski biskupi, Marin Srakić, Đuro Hranić i Đuro Gašparović, a papa se tada susreo i s biskupom u miru Ćirilo Kosom.

Toga dana brojni vjernici darivali su papu. Među brojnim darovima našla se i slika Dimitrija Popovića “Corpus Mysticum” te portret Pape putnika autora Smiljana Popovića kao dar Biskupije Svetom Ocu.

Prije nego što se papa pokazao mnoštvu, u Crvenom salonu čekao ga je objed. Nakon objeda s biskupima i papinom pratnjom uslijedio je kratki odmor te su točno u 17.00 sati crkvena zvona najavila pojavljivanje Svetog Oca ispred katedrale. Đakovčani i ostalo mnoštvo dočekalo ga je uzvicima: Živio Papa! Viva Papa!

Papa Ivan Pavao II. oduševio je vjernike kada je uzeo šokački šešir i mahnuo prema mnoštvu. Bio je to poseban osjećaj, osjećaj zadovoljstva, vjere, nade, ljubavi i kao da se s tim činom papa još više približio mnoštvu. Sa šokačkim šeširom u rukama uputio je pastirski blagoslov vjernicima. Slika pape sa slavonskim šeširom na glavi postala je jednim od najsnažnijih simbola papina trećeg posjeta našoj zemlji, a tu sliku popratili su i mediji diljem svijeta. Mi se i danas, sedamnaest godina kasnije, s radošću sjećamo papina posjeta.

Otvorena izložba u povodu 20. obljetnice pohoda pape Ivana Pavla II. Đakovu

U Spomen-muzeju biskupa Strossmayera u Đakovu sinoć je tamburaškom minijaturom Krist na žalu u izvedbi prof. Tomislava Klasana, započelo otvorenje izložbe u povodu 20. obljetnice pohoda pape, danas svetog Ivana Pavla II., Đakovu, 7. lipnja 2003. godine, a kada je svečano misno slavlje predvodio u Osijeku. Đakovo i Osijek pohodio je u okviru svog 100. apostolskog putovanja i trećeg apostolskog pohoda RH, pod geslom Obitelj – put Crkve i naroda, od 5. do 9. lipnja 2003., a kada je pohodio i Rijeku, Zadar te Dubrovnik.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Đakova i saborski zastupnik Marin Mandarić rekavši da je jedan od najvećih svih vremena posjetio je naš grad. „Tog lipnja 2003. u cijeloj Hrvatskoj mogla se osjetiti posebna energija, energija Duha Svetoga“, poručio je gradonačelnik Mandarić u predvečerje obljetnice pohoda Pape Đakovu i Osijeku.

Organizatori izložbe – Đakovačko-osječka nadbiskupija i Grad Đakovo, izložbom su obuhvatili misnicu u kojoj je Papa prevodio misno slavlje u Osijeku, kaležu koji je poklonio tadašnjoj Đakovačkoj i srijemskoj biskupiji, potom zlatnik i krunicu koje je Sveti Otac poklonio Gradu Đakovu, misal, zahvalnicu Ivana Pavla II., videozapise, novinske članke, fotografije Zlatka Mesića i duge predmete iz tog vremena. Među eksponatima je i portret Ivana Pavla II., autora Smiljana Popovića. Uz brojne Đakovčane, otvorenju izložbe nazočili su i izaslanica ministrice kulture- pročelnica Konzervatorskog odjela Osijek Ivana Sudić, zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Đakova Pavo Cindrić i Grada Osijeka Tihomir Florijančić, gradski pročelnici, tadašnji gradonačelnik Zoran Vinković i drugi.

U uvodnoj riječi ravnatelj Spomen-muzeja Tadija Crnjak naglasio je kako je Ivan Pavao II. bio veliki čovjek i veliki papa, svetac, naš Papa koji je uvijek inspiracija.
Đakovačko-osječki pomoćni biskup mons. Ivan Ćurić podsjetio je na detaljne pripreme tadašnje Đakovačke i srijemske biskupije za dolazak Pape te što je Papin dolazak značio za mjesnu Crkvu.

-Imali smo tada prigodu Svetog Oca susresti kao hodočasnika našim krajevima – Dubrovniku, Rijeci, Zadru, a s njima i mi ovdje u svom slavonskom, srijemskom i baranjskom zavičaju, u gradovima Osijeku i Đakovu upravo na sutrašnji datum prije 20 godina, 7. lipnja 2003. Doživjeli smo taj dan i sretni i ponosno; osjećali smo kako se na neki način ostvaruje onaj latinski izričaj „Rim je danas ovdje“. Tada smo taj dan u svoju povijest, kako je to tada izrazio biskup domaćin Marin Srakić, upisali zlatnim slovima.

U Papinu dolasku k nama još smo jednom mogli osjetiti razumijevanje i dragost njegove blizine, očitovane mnogo puta, i onda kada nam je u Branimirovoj godini, 1979., tako jasno očitovao riječima: Dragi moji Hrvati, Papa vas voli, Papa vas grli i prima“. I zbog te smo ljubavi htjeli što ljepše i dostojnije dočekati Svetog Oca, a priprava nije bila nimalo jednostavna, naglasio je, uz ostalo, Ćurić. Dodao je kako se na svečanom misnom slavlju u Osijeku okupilo 220.000 vjernika.

Autor: Maja Sajko/Grad Đakovo
Foto: Zlatko Mesić