Više puta pisali smo o filmu “Adam”(2019.) produkcijske kuće Slavonija Nova, prvom slavonskom dugometražnom igranom filmu koji govori o pojedincu, njegovim ožiljcima koje nosi iz Domovinskog rata i problematici ponovne integracije tog pojedinca u slavonsko društvo.

Film je naišao na odlične kritike kod publike, a i stručnjaci diljem Europe prepoznali su njegovu kvalitetu što možemo vidjeti iz sudjelovanja na brojnim festivalima od kojih možemo izdvojiti Venice Film Festivalu odakle se film vratio s nagradom za najboljeg redatelja u kategoriji igranog filma koju je osvojio Mario Šulina.

Novi projekt produkcijske kuće Slavonija Nova – “Žena s gumenim rukavicama”

Nadahnuti uspjehom filma “Adam”, produkcijska kuća Slavonija Nova ponosno predstavlja novi, jedinstveni projekt u obliku dugometražnog igranog filma pod nazivom „Žena s gumenim rukavicama“.

Novi projekt ispričat će priču o velikom štrajku prosvjetnih radnika iz perspektive školske čistačice, prikazujući istodobno odnos prema najslabijim članicama radne zajednice i težnju za ostvarenjem društvene jednakosti kao nužnog preduvjeta za napredak svakog pojedinca.

Ovaj, u potpunosti slavonski projekt, bit će financiran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, odnosno iz državnog proračuna, čime Slavonija Nova osigurava posebno mjesto u hrvatskom filmskom svijetu.

“Zahvaljujemo se Hrvatskom audiovizualnom centru na prepoznatoj ideji, entuzijazmu te predanosti prema umjetničkom stvaralaštvu i izražavamo zadovoljstvo što ćemo, na naš slavonski način, svijetu prikazati novi dugometražni igrani film nakon „Adama“ i dati vlastiti obol u kreiranju kulturnog stvaralaštva u Hrvatskoj te predstavljanju naše priče svijetu”, poručuju iz produkcijske kuće Slavonija Nova.

Ako je suditi po “Adamu”, čeka nas još jedno odlično ostvarenje o kojemu bi više detalja trebali saznati uskoro.

Igor Kretonić
Foto: Slavonija Nova