Svi su, posebice u nogometnom svijetu, s oduševljenjem dočekali odluku Vlade i Stožera Civilne zaštite o relaksaciji mjera vezanih uz COVID 19 kojima se dopuštaju aktivnosti sportskih klubova koji svoje treninge odrađuju na vanjskim terenima. Tom odlukom većina amaterskih klubova protekloga vikenda krenula je s pripremama za proljetni dio natjecanja. To su učinili klubovi od Treće HNL pa sve do najnižih županijskih liga. Međutim, ova odluka, koju su svi proglasili dobrodošlom, iza sebe ostavlja brojne nedoumice i upitnike.

Mjerom je definirano da igrači smiju trenirati na otvorenome, ali bez uporabe unutrašnjih svlačionica i tuširanja. S obzirom da je zimsko vrijeme i da su temperature najčešće ispod nule, nezamislivo je da igrači na trening dolaze u opremi u kojoj će trenirati, a još je veći problem, onako mokri i znojni odlaziti kući bilo pješice ili nekim prijevoznim sredstvom. Do kuće svakome treba najmanje desetak ili petnaestak minuta pa se ovdje postavlja i zdravstveno pitanja: koliko je zdravo za zagrijani organizam da u mokroj opremi i pri niskoj temperaturi boravi vani. Možda i to nije najveći problem jer, igrači kao igrači, uvijek će se nekako snaći, ali postavlja se pitanje što je s odigravanjem utakmica. Većina klubova već je s pripremnim utakmicama planirala krenuti ovoga vikenda (6./7. veljače) pa se postavlja opravdano pitanje: mogu li se odigravati pripremne utakmice? Na ovo pitanje, u ovom trenutku, gotovo nitko ne zna odgovor jer su tumačenja različita. (Zbog takvih krivih tumačenja i nogometaši Mladosti iz Ždralova platili su visoku novčanu kaznu zajedno sa službenom osobom, doduše ovdje su prekršena jasna pravila, op. a.) Ovo je trenutno najvažnije pitanje vezano uz amaterski nogomet. Tko treba dati odgovor?

Odgovorom na ovo pitanje ostali su zatečeni i u županijskom nogometnom savezu, organizatoru spomenutih natjecanja, najčešće upućujući klubove na lokalne Stožere Civilne zaštite, ne znajući tumačiti donesene mjere. Najbrži u odigravanju utakmice trebali su biti nogometaši Bedema i Čepina čiji su čelnici uputili upit Stožeru gdje su dobili negativan odgovor. Dakle, da se pripremne utakmice ne mogu odigravati dok god vrijede spomenute mjere.

Ako je ovo tumačenje pravovaljano tada u pitanje dolazi i početak prvenstva u nižim, amaterskim ligama. Naime, trećeligaši trebaju nastaviti prvenstvo 28. veljače, a niži rangovi tjedan dana kasnije odnosno 6. ožujka. Dakle, svima je jasno da bez odigranih pripremnih utakmica ne može niti krenuti natjecanje. I što sada? Klubovi se nadaju da će lokalni nogometni savezi kontaktirati regionalne Stožere i tada se, prema njihovoj odluci, očitovati o mogućnosti igranja pripremnih utakmica. Jer očito je da narednoga tjedna niti jedna momčad neće biti sigurna smije li ili ne krenuti s odigravanjem pripremnih utakmica. Ili će klubovi krenuti samoinicijativno pa eventualno dočekati kaznu lokalnih stožera Civilne zaštite. Tko će odgovoriti, nadam se da će to netko učiniti hitno!

Izvor: DJSport/Miro Šola