Jučer (20. srpnja) župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić proglasio je prirodnu nepogodu za gradove Belišće i Donji Miholjac te općine Bilje, Čeminac, Dardu, Jagodnjak, Podravsku Moslavinu i Viljevo koje je 13. srpnja pogodila tuča praćena vjetrom i kišom.

Ukupna procijenjena šteta iznosi gotovo 20 milijuna eura, a štete su u rasponu od 30 do 100%. Najveće štete zabilježene su na području općine Bilje i Darda gdje se procjenjuje da je šteta na ratarskim kulturama, voću, povrću i trajnim nasadimo između 90 i 100%.

Sinoć je snažno nevrijeme praćeno kišom i vjetrom zahvatilo i dio Osječko-baranjske županije, a najveće se štete zbrajaju na području Općine Strizivojna. Stoga je načelnik Stožera Civilne zaštite i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić u pratnji načelnika Općine Strizivojna Josipa Jakobovića obišao stradale farme.

Bio sam tu i hranio stoku kad je krenuo vjetar. To se ne da riječima opisati. Sin i ja smo se maknuli u zaklon, a krov na farmi je u komadu podigao vjetar i odnio tristotinjak metara dalje u polje. Vjetar je nosio bale sjena koje su teške i do 700 kilograma i razbacao ih po polju. Životinje su nam sinoć bila pod otvorenim nebom, na kiši. Danas nam stiže materijal i moramo što prije pokriti krov farme, a koliko će sve skupa koštati, ne želim ni razmišljati – rekao je Tomislav Asić, poljoprivrednik iz Strizivojne.

Na području Općine Strizivojna stradale su i obiteljske kuće. Od sinoć mještani popravljaju krovove, HEP sanira uništene električne vodove, a vatrogasci i pojedine tvrtke iz susjedstva su cijeli dan na terenu. Načelnik Jakobović se zahvalio HEP-u na brzoj intervenciji kao i svim žurnim službama koje su im se stavile na raspolaganje kako bi što prije sanirali štete.

Od sinoć smo u kontaktu sa Stožerom Civilne zaštite, Povjerenstvo je već danas obišlo teren, uspjeli su pogledati štetu i u tijeku je izrada procjene štete s kojom ćemo prema Županiji već sutra uputiti zahtjev za proglašenje prirodne nepogode – rekao je Jakobović i dodao da gotovo nema OPG-a koji nije sinoć pretrpio štetu.
Sutra će se krenuti i sa sanacijom infrastrukture na području općine gdje je vjetar kidao i nosio prometne znakove te oštetio krov na crkvi i dječjem vrtiću.

U samo tjedan dana je ovo drugo nevrijeme, danas je župan proglasio prirodnu nepogodu za štetu koja je nastala od nevremena prošlog vikenda, a već danas obilazimo poljoprivrednike čija su gospodarstva stradala sinoć. Sutra ćemo u Osječko-baranjskoj županiji održati i sjednicu Stožera civilne zaštite kako bi razmotrili mogućnosti za pomoć oštećenima uslijed ovih događaja, a već danas su naše žurne službe na terenu ne samo u našoj nego i u susjednim županijama kojima pomažu u saniranju štete – rekao je Lukić.

Četrdesetsedmogodišnji Nikola Degmečić kaže da u životu nije doživio ovakvo nevrijeme. Na farmi ima 180 grla, a prije desetak godina proglašen je najboljim hrvatskim mladim poljoprivrednikom.

Nije se vidjelo ništa ni prije kiše, a ni poslije kiše koliko je vjetar bio snažan i koliko je dizao prašinu. Sve se dogodilo u trenu, trajalo je dvadesetak minuta, a danas cijeli dan skupljamo dijelove krova sa susjednih njiva, još nismo sve pokupili. Iznad naše farme su se pokidali i električni vodovi, no struja je došla danas oko 14 sati. Šteta na farmi će biti minimalno pet, šest tisuća eura, a s obzirom na to da je ova godina za nas poljoprivrednike bila loša, to je za nas u ovom trenutku veliki novac – rekao je Degmečić.
Kako je najavio načelnik Općine, Osječko-baranjska županija sutra bi trebala zaprimiti zahtjev za proglašenje prirodne nepogode. Poljoprivrednicima s područja Strizivojne slijedi obnova farmi koju neće biti moguće dovršiti u nekoliko dana pa strahuju od novih vjetrova i kiša.

Osječko-baranjska županija: službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija